El Principat comptarà amb sis avaluadors del Moneyval quan s’acabi el seminari de formació que va començar dilluns al Centre de Congressos, que s’allargarà fins al 16 de juliol. La formació aplega 40 representants de 28 països.
El màxim responsable del Moneyval, John Ringguth, va destacar ahir la bona organització de l’esdeveniment, a càrrec de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF), i va incidir en la necessitat de “protegir el sistema financer mundial”, especialment en el context de crisi actual.
Segons va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la recepció oferta ahir, es tracta del primer cop que professionals andorrans es formen per desenvolupar aquesta tasca. Es tracta de dos membres de la UIF, un fiscal un jutge, un membre de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i un membre del ministeri de Finances.
El seminari del Moneyval coincideix amb el procés avaluador que està passant el Principat, que s’acabarà el març del 2011, segons va confirmar ahir el cap de Govern. Així mateix, l’executiu haurà de presentar un informe del progrés el desembre d’aquest any. En aquest sentit, Bartumeu va incidir en “la gran responsabilitat que tenim, tant els responsables de la UIF com jo”, i va assegurar que treballen “per aconseguir una bona nota”. Les avaluacions del Moneyval valoren la metodologia seguida pel país, mitjançant equips formats per quatre membres: dos experts financers, un de jurídic i un de repressiu.
Durant el discurs ofert en la recepció davant dels participants en el seminari, el cap de Govern va fer referència a l’esforç fet pel país per sortir de la llista negra de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i per arribar a acords d’intercanvi d’informació fiscal. En aquest sentit, Bartumeu va destacar els objectius del Principat de “dotar de més confiança el sector financer” i d’actuar respectant les regles internacionals. Així mateix, el cap de l’executiu va afirmar que “Andorra vol ser reconeguda a Europa a través d’un compromís de cooperació”.