Una delegació del Govern, encapçalada pel líder de l’executiu, Jaume Bartumeu, es va desplaçar ahir fins a Brussel·les per mantenir una reunió amb el comissari de Mercat Interior i Serveis de la Comissió Europea, Michel Barnier.
El comunicat facilitat pel Govern feia saber que el representant personal del copríncep Nicolas Sarkozy, Christian Frémont, va acompanyar la delegació per manifestar el suport de França a les propostes formulades per Bartumeu.
La presència de Frémont va ser interpretada per l’executiu com un “aval” del Copríncep francès als canvis en els lligams amb la UE que es volen portar a terme, ja que segons el comunicat va ser “enviat especialment per Nicolas Sarkozy”. El Govern entén que aquest gest es pot considerar “una mostra evident del suport explícit del Copríncep a les reformes que estan realitzant les institucions andorranes en l’àmbit financer”.
La trobada tenia principalment dos objectius. El primer era comunicar a Barnier, com a representant de l’òrgan executiu de la Unió Europea, els avenços que ha fet Andorra en matèria de transparència fiscal. Així, el líder socialdemòcrata va exposar la llei aprovada pel Consell General on s’establien les bases per a la signatura d’acords d’intercanvi de dades fiscals, i va informar dels disset tractats que ja han estat rubricats, una desena dels quals ja han rebut l’aprovació de l’arc parlamentari.
El segon propòsit de la visita era informar Barnier de l’evolució del procés que l’executiu ha posat en marxa per a un nou embrancament amb la UE, així com el lloc que el Principat hauria d’ocupar en el mercat interior.
DIFICULTATS EL L’ACORD MONETARI
Un dels temes en què es va posar més èmfasi va ser el de l’acord monetari, perquè el país pugui encunyar euros i estigui plenament integrat a l’eurozona. Recentment, el diàleg que hi havia amb les institucions europees per a aquest acord va quedar en suspens. Tal com Bartumeu va informar a Barnier, l’aturada s’ha fet per avaluar de la manera més acurada possible els aspectes de les directives comunitàries que Andorra no pot assumir, o els que seran “difícilment adaptables”.
En aquest sentit, Barnier s’ha posat a disposició del cap de Govern, i s’ha mostrat disposat a organitzar les reunions tècniques que siguin necessàries per avançar. Pel que fa a les relacions amb Europa pròpiament dites, la predisposició és igualment positiva si cal aclarir qualsevol aspecte, “des de la lleialtat i la sinceritat d’ambdues parts”.
Bartumeu també va informar al comissari europeu de la legislació bancària que s’ha culminat fa poc temps, i que permetrà l’obertura del sector a l’estranger, així com del paper que jugarà l’INAF en la reforma.