Andorra i San Marino constaten que la UE tractarà igual els microestats

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Juliol de 2010

Un vestit a mida potser si, però per a tots el mateix. Aquesta és una de les principals conclusions a què van arribar ahir els governs d’Andorra i San Marino durant la primera reunió centrada en l’acostament dels petits estats a la Unió Europea.

Descartada l’adhesió, el debat se centra ara entre buscar una associació ad hoc o entrar a l’Espai Econòmic Europeu (EEE), decisió que es modularà en funció dels contactes que els petits estats mantinguin amb la UE en els propers mesos, motiu pel qual Andorra i San Marino van acordar a la trobada d’ahir compartir la informació rellevant que obtinguin d’aquests contactes.

«Seria un error pensar que un petit estat pot fer un acord d’associació amb la UE i que després pot arribarne un altre i fer-ne un de diferent», va declarar Bartumeu poc després de la reunió amb la ministra d’Afers Exteriors i Polítics de San Marino, Antonella Mularoni –primera ministra de facto de la República. «Europa està disposada a fer un vestit a mida per a tots, no per a cadascun de nosaltres», va afegir. A la trobada amb Bartumeu, celebrada ahir al matí al Palazzo Begni, també hi van assistir els ministres de Finances i de Turisme sanmarinesos.

La disjuntiva en l’acostament a la UE està, ara mateix, entre l’acord d’associació ad hoc o l’entrada a l’EEE; una disjuntiva relativa en tant que l’EEE és, de fet, un acord d’associació. Segons es va constatar a la trobada bilateral d’ahir, la resposta definitiva a aquesta qüestió depèn, en bona mesura, de la UE que, en paraules de Bartumeu, «haurà de concretar amb quin contingut vol omplir les previsions del Tractat de Lisboa aplicables als petits estats». En aquest sentit, tècnics del Govern es reuniran en els propers mesos amb tècnics d’Espanya i de la UE per avançar en la definició del model.

Ahir, Bartumeu i Mularoni van acordar compartir la informació que Andorra i San Marino obtinguin dels contactes amb els països veïns i amb la Unió; això ha de permetre definir un model comú de relacions dels microestats amb la UE.

CONVÈNCER ELS CORELIGIONARIS / El govern sanmarinès ja fa mesos que va descartar l’adhesió a la UE, un camí que havia intentat emprendre l’anterior executiu, liderat pel Partit dels Socialistes i els Demòcrates, formació germana del PS andorrà. Europa, però, va optar per no respondre. Precisament Bartumeu va mantenir una reunió ahir al vespre amb els seus coreligionaris sanmarinesos, actualment a l’oposició, per intentar-los convèncer de les virtuts d’un acord d’associació i dels obstacles insalvables que un petit estat trobaria en la via d’adhesió.

CDI I ACORD MONETARI / Més enllà d’Europa, la trobada de Bartumeu i Mularoni va servir per intercanviar punts de vista sobre els acords d’intercanvi d’informacions fiscals, la futura negociació de convenis per evitar la doble imposició i l’acord monetari amb la UE. Després de la trobada amb Mularoni, Bartumeu es va desplaçar al Palazzo Pubblico per reunir-se amb els capitani reggenti (caps d’Estat sanmarinesos) i pronunciar un breu discurs davant del Consiglio Grande e Generale de San Marino, l’estat independent més antic d’Europa.

pdf3.jpg