Acord amb San Marino per ajudar en l’acostament a la UE

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Juliol de 2010

Andorra i San Marino aposten per compartir experiència en el marc de la negociació que tots dos estats volen engegar per al procés d’acostament a la Unió Europea.

Tots dos països van acordar mantenir una línia de comunicació oberta i permanent per poder seguir els progressos que es facin en les seves converses. Aquest és un dels fruits de la visita que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va realitzar ahir a la petita república transalpina, on va ser rebut per la secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Política, Antonella Mularoni, i pels dos capitans regents (equivalent a caps d’Estat), Francesco Mussoni i Stefano Palmieri.

En la primera reunió, que va tenir lloc al palau Begni, les negociacions iniciades per millorar les relacions amb Europa van centrar bona part del temari tractat.

Així, Bartumeu i Mularoni van acordar mantenir una comunicació permanent per, segons s’afegia al comunicat fet públic pel Govern, “facilitar l’intercanvi d’informació sobre les converses que mantinguin amb els seus respectius veïns i amb la Unió Europea”.

La trobada, però, també va permetre valorar la repercussió positiva que per a tots dos països ha tingut aconseguir sortir de la llista negra de paradisos fiscals elaborada la primevera del 2009 per l’OCDE. Justament, el fet que un dels primers acords d’intercanvi de dades fiscals que va signar Andorra fos amb San Marino és un símptoma, i així ho va assegurar el mateix Bartumeu, de les excel ·lents relacions diplomàtiques que mantenen tots dos estats.

Posteriorment a aquesta reunió, la delegació andorrana va desplaçar-se al palau Pubblico, on el cap de Govern va ser rebut en audiència pels dos capitans regents de San Marino. Durant l’acte, Bartumeu va llegir un discurs on va defensar el treball realitzat per l’executiu per estrènyer l’embrancament amb Europa, i va mostrar el seu convenciment que l’acord assolit amb Mularoni i les bones relacions existents entre San Marino i Andorra “seran molt positives per intercanviar experiències i definir la millor via d’acostament a la UE”.

pdf3.jpg