El president d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va plantejar ahir que el decret dels horaris comercials que obliga a tancar de vuit diumenges a la tarda podria ser contrari a la Constitució.
Concretament, tal com va manifestar, aquest decret seria contrari a la llibertat d’empresa. Demanat pels mitjans després de fer aquestes declaracions, Nomen va assenyalar que en principi el seu grup parlamentari no es planteja dur aquest decret al Tribunal Constitucional i, en canvi, va oferir un pacte perquè es deixi sense efecte aquest decret i es discuteixi la proposició de llei que han presentat al Consell General sobre els horaris comercials.
Nomen ha generat el dubte sobre si realment aquest text és constitucional o no i el que hauria de fer és presentar el text al Tribunal Constitucional si realment considera que és realment contrari a la Carta Magna. El que no pot fer és tirar la pedra i amagar la mà i, de fet, no val de res proposar un pacte després d’haver generat un dubte sobre el text. Això no fa res més que aixecar alarma, ja que ara per ara qualsevol ciutadà es pot plantejar si aquest fet es dóna o no. El president d’Andorra pel Canvi ha fet aquestes afi rmacions al si del Consell General, però no n’hi ha prou amb això i si realment pensa que el text no és legal el que està obligat a fer, i especialment pel fet de tenir una responsabilitat envers la ciutadania, és dur el text als tribunals.
En aquest sentit és de lamentar aquesta actitud, que no serveix per a res més que per generar una major crispació política. I és que potser hauria estat desitjable una altra actuació per part del dirigent d’ApC, ja que cal que els polítics actuïn amb responsabilitat i no és de rebut que es denunciï que un text és contrari a la Constitució i tot seguit es digui que no es portarà al Tribunal Constitucional. Ho hauria de fer si creu que és així i no deixar que el decret continuï vigent.