La taula de treball de la funció pública va posar ahir fil a l’agulla per començar a teixir la reforma de l’administració mitjançant l’elaboració d’un document amb propostes concretes, que haurà d’estar enllestit, com a molt tard, el 7 de desembre d’aquest any.
La primera reunió, que va aplegar els representants del Govern, dels sindicats i dels grups parlamentaris socialdemòcrata i Andorra pel Canvi (ApC), va servir per fixar el calendari i els àmbits de treball per a la propera reunió: les relacions d’ocupació, les situacions administratives i els òrgans competents.
L’afany per avançar en el procés es va fer palès ahir, ja que les diferents parts van acordar que faran les primeres aportacions sobre aquests tres temes d’aquí a dues setmanes, quan se celebrarà la reunió convocada per al 13 de juliol. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma de sindicats de la funció pública, Joan Torra, va qualificar la primera trobada de “totalment positiva” i va apuntar: “No hem donat prioritat a cap article, ja que caldrà revisar-los tots.” Finalment, Torra va mostrar la predisposició dels sindicats a treballar perquè l’administració sigui “més àgil i sostenible i perquè es dignifiqui el treball dels funcionaris”.
Els representants dels grups parlamentaris que van assistir a la taula de treball van coincidir en la trascendència del procés obert ahir, si bé el conseller d’ApC Òscar Encuentra va mantenir que “aquest pas és necessari, però no es pot limitar només a la reforma de la funció pública, sinó que ha d’anar en la línia de reformes estructurals importants”. Així mateix, Encuentra va apuntar que estaran oberts “a tractar el que proposin els actors principals”.
Sobre aquesta qüestió, el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, va recordar que la taula de treball que coordina “s’ha creat per reformar la Llei de la funció pública”, si bé va admetre que un cop tancada aquesta qüestió “no hi ha cap limitació”. El secretari d’Estat espera que la taula, que ahir va rebre la visita del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la seva jornada inaugural, sigui el “camí per arribar al consens més ampli possible amb els grups” que permeti “avançar cap a una administració més àgil i eficient”.
Pel que fa als retrets del president del grup parlamentari ApC, Eusebi Nomen, sobre el fet que el cap de Govern hagi optat per Bartolomé per coordinar la taula de la funció pública, el secretari d’Estat va defensar que “portant un ministeri com el d’Interior, amb més de 500 funcionaris i alguns dels cossos especials amb més voluntat de tirar endavant la reforma, no ho veig tan allunyat de les meves atribucions”. A banda d’això, Bartolomé va recordar que “més enllà de les tasques de coordinador el Govern compta amb la feina compartida de sis persones”.
Finalment, el secretari d’Estat va afirmar: “No crec que hi hagi una relació directa entre l’aprovació del calendari per elaborar el pressupost i la taula de treball.” No obstant, Bartolomé va admetre que “la idea és intentar mancomunar esforços, ja que com a conseqüència de la taula poden arribar altres canvis”.