A tràmit la llei de l’IVA que preveu un tipus general del 4,5% i un de reduït de l’1%

Autor: E.O.G.
Font: més andorra
Publicat el: 30 de Juny de 2010

El Govern va entrar a tràmit ahir el projecte de llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), que preveu un tipus impositiu general del 4,5% i un de reduït de l’1%. A la vegada, el text deroga l’IMI, l’IPI, l’ISI pel sector bancari, d’assegurances i serveis generals, i el cànon de les línies elèctriques i telefòniques.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que amb aquests tipus impositius s’obtindrà una recaptació «equivalent» a l’actual, al voltant dels 125 milions d’euros. Així va justificar la reducció del tipus general, que s’havia previst que fos del 5%: «Pels compromisos de no augmentar la pressió fiscal en el camp indirecte». D’aquesta manera, va negar que fos una «operació política», i que el canvi respon únicament als estudis fets, basats en les xifres del 2008 i que situen el PIB al voltant dels 2.833 milions d’euros.

El text estableix tres sistemes de liquidació de l’IVA en funció de la facturació de l’empresa. Així, aquelles que facturin per sota dels 250.000 euros anuals hauran de fer la liquidació semestralment, les que tinguin un volum de negoci entre aquesta xifra i els 3,6 milions d’euros ho hauran de fer trimestralment, i les que facturin per sobre d’aquests 3,6 milions hauran de fer la liquidació amb una periodicitat mensual.

El text també preveu tres règims especials, un de franquícia, un pels serveis bancaris i un pels d’assegurances. El primer és per aquelles empreses que tinguin un volum de negoci inferior als 100.000 euros. Es tracta d’un sistema voluntari que eximeix de les obligacions de gestió de l’impost i de repercutir- lo, però en canvi l’hauran de suportar i liquidar- lo a la duana quan facin importacions, igual que els particulars. Segons López, aquest règim està pensat per a «negocis molt petits» i «ha de ser un sistema residual», ja que pot fer que als clients dels negocis que s’adhereixin a aquest règim «no els interessi».

Els altres dos règims estan destinats als serveis bancaris i a les assegurances. Els serveis financers d’intermediació tindran un tipus del 0% per als empresaris. Pel que fa a les comissions i altres tipus de serveis, sí que s’hi aplicarà l’IVA. Aquests dos règims, segons va explicar López, s’apliquen com a «enllaç» amb l’existència al Principat de l’ISI bancari i d’assegurances, i «per mantenir la contribució d’aquests sectors a les finances públiques», que en el cas dels bancs s’hauria vist reduïda a la meitat.

D’altra banda, no es preveuen exempcions. Pel ministre, aquest és «un dels grans avenços» que presenta la llei, ja que simplifica la liquidació. López pensa que el fet que no hi hagi exempcions, com sí que tenia l’ISI, no ha de repercutir en un encariment del servei o del producte, ja que els que estaven exempts ara se’ls aplicarà el tipus reduït. És el cas dels serveis i prestacions en l’àmbit hospitalari, sanitari, social; en els serveis culturals, a la infància; en els lloguers, els aliments i les begudes (excepte les begudes alcohòliques), l’aigua i els medicaments.

pdf3.jpg