Una taula per fer cultura de país

Autor: a. doral
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 de Juny de 2010

Es va posar de manifest amb accions com el concert de Bob Dylan a Encamp, el 2008: esdeveniments de certa envergadura són difícilment assumibles per un sol comú. Fins ara, hi havia acord en la necessitat d’aplegar esforços si es volien posar en marxa projectes així.

Ara sembla existir també l’instrument per posar fil a l’agulla: la taula orquestrada des del ministeri de Cultura, que aplega els actors culturals, públics i privats.

Aquesta és, almenys, la intenció expressada per la titular de Cultura, Susanna Vela. És un “espai de reflexió” per abordar aquest tipus de qüestions. Tot i que encara no s’han presentat projectes concrets, va matisar, però sí se n’ha parlat “de forma genèrica”.

És una de les conclusions més etèries de les diverses reunions que les últimes setmanes ha celebrat la taula, que es converteix en organisme permanent, amb una periodicitat de dues reunions ordinàries l’any. Altres línies de treball més concretes passen per la creació de passaports culturals i la reformulació de les agendes Un mes Andorra i Agenda.ad.

ABONAMENTS, D’AQUÍ A UN TEMPS

L’objectiu de la primera d’aquestes iniciatives és “estimular la demanda, millorar l’oferta i, alhora, conèixer el perfil” de qui assisteix a les propostes culturals, segons va explicar Vela. De moment, no obstant això, és massa prematur avançar com s’articularan. Hi ha un grup de treball encarregat –mitja dotzena de persones, de diferents àmbits–, que començarà per estudiar els models d’abonaments implantats als països veïns. Pel que fa a quan podrien estar llestos, la ministra va dir que “en un temps prudencial”.

La web Agenda.ad funcionarà a partir d’ara com a “eix vertebrador de tota l’oferta cultural” al país, tant pública com privada. I la publicació en paper Un mes Andorra desapareixerà en el seu format actual. Sense que estigui clar encara quin de nou adoptarà. La web, que ja estava en funcionament, rebrà un impuls, amb l’objectiu fonamental que els programadors culturals tinguin a la mà un calendari que els faciliti fixar dates de tal manera que les activitats no coincideixin. Una reclamació que ha estat una constant per part del públic i fins i tot dels mateixos programadors, tot i que la ministra va matisar que “això que sempre ha existit bona voluntat [per arreglar-ho] no ho comparteixo”.

Vela va insistir en la necessitat d’establir un espai de debat i participació on “compartir tots els neguits sobre promoció i acció cultural” i on es puguin “impulsar projectes amb la societat civil i les entitats privades”.

Va recordar, d’altra banda, que aquest fòrum comença a funcionar amb una sèrie de condicionants. El primer, que és un temps de dificultats econòmiques. Les dificultats en la promoció cultural, va afegir, fan més necessària l’existència de plataformes que apleguin els actors culturals.

Paral·lelament a aquest fòrum, també s’han estat portant a terme les reunions encaminades a establir com hauria de ser concebut un futur museu nacional. Les conclusions, va anunciar Vela, es donaran a conèixer al llarg del mes de juliol.

pdf3.jpg