La creació d’aquesta comissió és fruit de les taules de diàleg convocades pel Govern l’any passat. Aquesta Comissió estarà formada per dotze membres, amb representació de l’Executiu, la patronal i els sindicats.
Aquest ens neix com un òrgan consultiu del Govern en matèria socioeconòmica i laboral, i està adscrit al Ministeri competent en matèria d’economia. Els representants del Govern són el titular del Ministeri d’Economia i tres membres proposats per ell i designats pel Govern. Els quatre representants de les organitzacions sindicals són dos membres designats per la Unió Sindical d’Andorra, un del Sindicat Andorrà de Treballadors, i un del Sindicat de Treballadors del sector del Comerç i de l’Hoteleria.
Pel que fa als quatre representants de les organitzacions empresarials, són dos membres designats per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d ’Andorra (CCIS), un de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i un de designat per l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME).
Les funcions de la Comissió seran emetre informes d’avaluació amb caràcter no vinculant, sobre els avantprojectes de llei que regulen matèries socioeconòmiques, laborals i d’ocupació; emetre informes sobre la implementació dels compromisos i de les accions de les taules de diàleg; dirigir-se als grups parlamentaris per comunicar els dictàmens i les propostes aprovades; plantejar l’elaboració de propostes, d’informes o d’estudis a iniciativa pròpia sobre les matèries que són pròpies de la Comissió; avaluar les propostes, els informes i els estudis elaborats a petició del Govern o dels membres de la Comissió, i crear, si escau, comissions de treball de caràcter temporal per tractar qüestions específiques.
El decret estableix que la Comissió es reunirà, com a mínim, un cop cada dos mesos. A més, es poden convocar reunions extraordinàries sempre que sigui necessari a petició de la presidència, o com a mínim, a petició de quatre membres de la Comissió.