El Govern aprova un IVA amb un tipus general del 5% i reduït de l’1%

Autor: G. PÉREZ / R. POY
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Juny de 2010

La llei de l’IVA ja està enllestida. El consell de ministres va aprovar ahir el text, que preveu presentar públicament la setmana vinent, al mateix temps que l’envia a Casa de la Vall per iniciar la seva tramitació parlamentària.

L’aposta final, segons les fonts consultades del PS i del grup socialdemòcrata, és d’un tipus general al 5% però amb un reduït de només l’1% per a determinada classe de productes.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir la ratificació del text, un dels eixos de la reforma tributària iniciada amb les lleis de l’impost de societats, l’impost d’activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents –tots tres encara en període de presentació d’esmenes per part dels grups–. D’aquesta manera, va indicar el polític, es compliria el compromís adoptat d’entrar-lo a tràmit abans de final de mes. El ministeri de Finances feia mesos que treballava en aquesta legislació i els seus tècnics havien mantingut reunions amb experts de la Cambra de Comerç, des d’on mai no s’ha amagat la preocupació perquè la nova tributació indirecta, que ha de substituir l’actual, pugui generar un increment de la pressió fiscal i afectar el diferencial de preus amb els veïns.

Aquestes reunions haurien servit per reduir les pretensions inicials del PS al seu programa electoral, on apostava per un tipus únic del 5,5%. Fonts socialdemòcrates van indicar que el percentatge general quedaria en un 5% però que per als productes alimentaris, de primera necessitat i béns culturals es crearà un tipus reduït a l’1%. Tot i això, no es descarta que aquesta valoració pugui encara patir algun canvi durant la tramitació parlamentària.

PRODUCTES BENEFICIATS

Les mateixes fonts asseguren que aquesta nova imposició indirecta no significa necessàriament que tots els productes es vegin perjudicats amb un increment del preu. Per exemple, van explicar que hi ha material d’electrònica que amb les taxes actuals ja està pagant uns impostos del 9% i, per tant, ara veuria reduïda la seva tributació.

El Govern confia que al llarg d’aquest any tant la llei de l’IVA com els altres textos impositius puguin obtenir el suport del Consell. Així, un cop aprovades i culminat el nou marc fiscal, es podrà començar a negociar amb altres estats els llargament esperats convenis per evitar la doble imposició.

pdf3.jpg