Última oferta de pacte d’Estat

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Juny de 2010

Aquesta ha de ser la bona. La crisi econòmica ja és una “emergència nacional”, segons les paraules del cap de Govern. Jaume Bartumeu va preferir aprofitar el discurs d’orientació política per tractar els temes pendents, més que no pas efectuar un balanç de les accions que ha tirat endavant fins ara, que en qualsevol cas seria “força positiu”.

Bartumeu va estendre la mà als dos grups parlamentaris de l’oposició, i va oferir-los participar en un front comú que permeti abordar tres aspectes que entén fonamentals: reformar la Funció Pública, revisar la relació amb els comuns i reformular la relació amb Europa.

Bartumeu es va referir a la proposta que Andorra pel Canvi va adreçar-li per escrit, però va fer extensiva l’oferta a Coalició Reformista, i també als actors econòmics i socials del país, a qui vol fer partícips del procés de canvis que desitja tirar endavant. En definitiva, es tracta de fer unes noves taules de diàleg, “un gran pacte nacional contra la crisi”, tal com Bartumeu l’ha batejat.

Malgrat tot, el cap de Govern no va fer esment del pressupost del 2011. Cal recordar que la inclusió de les mesures d’aquest nou gran pacte en els comptes del proper exercici eren una condició indispensable que Andorra pel Canvi va posar per permetre’n l’aprovació. Tot i que el líder de l’executiu va admetre que calien “importants retallades” en la despesa de l’administració i en les transferències corrents, no va parlar de cap mesura concreta, entre altres coses perquè vol que la proposta sigui “oberta”, tal com va declarar poc després de la sessió a Casa de la Vall. Tot i així, va assegurar que era conscient que els ciutadans esperen “que siguem resolutius”, i que, per tant, si es poden trobar les solucions sense gaires reunions, millor.

TRES PUNTS BÀSICS

La reforma de la Funció Pública, un dels temes clau en el possible acord de l’arc parlamentari, va ser un dels aspectes que el cap de Govern més va desenvolupar durant el discurs. Bartumeu va recordar que l’executiu que lidera ja ha limitat el nombre d’assessors i ha fet un important retall dels salaris dels alts càrrecs, però també va reconèixer que en l’actual situació això no seria prou. Així, va proposar-se configurar una administració “més transparent, més eficaç i amb més mecanismes de control”.

L’actual llei és, segons el líder socialdemòcrata, “el principal obstacle” de les reformes que el Govern vol tirar endavant. Bartumeu també planeja modificar “els mètodes de treball”, i per això també vol comptar amb la presència dels sindicats de funcionaris al front comú.

L’altre gran punt ha de ser la revisió de la relació amb els comuns, amb el propòsit d’evitar disfuncions o conflictes amb altres institucions”, especialment en l’àmbit de competències. La primera trobada se celebrarà al juliol.

Finalment, les relacions amb la Unió Europea hauran de permetre també solucions per al teixit empresarial andorrà. En tres sentits. Primer, perquè permetria exportar béns i serveis sense un tracte fiscal discriminatori. Segon, perquè les empreses d’Europa podrien estudiar inversions al Principat, per crear nous negocis i nous llocs de treball. Finalment, els ciutadans podrien aprofitar oportunitats per desenvolupar-se professionalment a qualsevol indret de la UE.

El cap de Govern va citar altres aspectes per enfortir la seguretat jurídica del país, com per exemple la posada en marxa de la maquinària per tenir un avantprojecte de codi civil.

pdf3.jpg