El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va acceptar ahir la proposta de front comú plantejada per Andorra pel Canvi i la va fer extensiva al grup Reformista, tot oferint un acord polític nacional, que va anomenar de “pacte contra la crisi”, en el transcurs de la primera part del debat d’orientació política, que es reprendrà aquest matí al Consell General amb la intervenció dels grups parlamentaris.
I és que Bartumeu, que va iniciar el seu discurs incidint en la crisi econòmica que viu el país compartint els problemes de la resta d’economies europees, va assegurar que ha arribat l’hora de “deixar de banda el partidisme i treballar en comú en favor de les persones” i va destacar que el moment polític actual “exigeix al Govern un sobreesforç d’entesa amb els grups parlamentaris”.
Per això, el líder de l’executiu, que tot i no fer balanç de la feina feta en el primer any de legislatura, sí que va voler destacar els 30 compromisos i les 127 accions per sortir de la crisi, va proposar als grups un acord polític basat en tres eixos com són l’acostament a la Unió Europea, la reforma de l’administració pública amb la creació d’una taula de treball entre Govern, sindicats i grups parlamentaris per modificar la Llei de la funció pública, i la revisió de les relacions entre l’Administració general i els comuns.
D’aquesta manera, i quant a l’acostament a Europa, el cap de Govern, que va assegurar que el país “necessita un acord d’associació” al marge del nom que se li vulgui donar, va apostar per un “diàleg permanent” entre l’executiu i els grups a través de la comissió legislativa de Política Exterior per fer el seguiment de tot allò lligat amb les relacions amb la Unió.
Pel que fa a la reforma de l’administració, i més enllà dels avenços que s’han fet en l’optimització i racionalització dels recursos, Bartumeu va anunciar la creació d’una taula de treball per a la reforma de la Funció Pública formada pel Govern, els sindicats de l’administració i els representants dels tres grups parlamentaris, amb l’objectiu de presentar, abans de finals d’any, un projecte de llei de modificació de la Llei de la funció pública.
Finalment, quant a la relació amb les administracions parroquials, el cap de Govern va apostar per un acord amb els comuns per regular per llei l’organització i funcionament d’aquests, i per modificar la Llei de transferències.
En aquesta línia, Bartumeu, que va confirmar que el Govern procedirà properament a la signatura de la Carta Europea de l’Autonomia local, va anunciar una reunió amb els cònsols per a principis de juliol, i una de posterior amb la participació, també, dels grups parlamentaris.
Així mateix, Bartumeu, que tant en el transcurs del discurs com al final de la sessió va assegurar que es tractava d’un oferiment “lleial i concret” alhora que “obert” a les aportacions dels grups, no es va oblidar d’aspectes com la reforma tributària i la reforma laboral, que va assegurar que podrien ser part de l’acord polític, si bé va recordar que el primer ja s’està discutint en seu parlamentària i que, en el cas del segon, són els grups els qui treballen en una proposició de llei.
Com no podia ser de cap altra manera, la proposta llançada pel cap de l’executiu va satisfer el grup socialdemòcrata. Així, el seu president, Francesc Rodríguez, va destacar que “es tracta d’una proposta rellevant” amb qüestions que “hi ha damunt la taula” i amb un calendari, que “tot i ser ajustat, si ens hi posem tots es pot assolir”.
Per la seva part, el president del grup reformista, Joan Gabriel, va lamentar que el cap de Govern hagués fet la mateixa proposta que ara fa un any i que passat aquest temps no s’hagués fet res. En aquest sentit, Gabriel va assegurar haver vist un executiu “cansat”, que torna un cop més a oferir pactes, però que “no sap trobar solucions ni aporta riquesa al debat” perquè fa declaracions molt abstractes i “no hem sabut trobar les orientacions” que corresponen a aquest tipus de debat.
Des d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen va celebrar que el cap de Govern es referís a la proposta de la seva formació, tot i que va lamentar que “s’hagi deixat la seva essència”, ja que no es tracta de fer un “pacte teòric” sinó de “consensuar reformes estructurals per posar fi a l’endeutament de l’administració”.
Així mateix, Nomen va lamentar el termini de finals d’any plantejat per Bartumeu, ja que s’haurien de tenir les conclusions al setembre, perquè es necessita com a mínim un mes per fer l’elaboració tècnica del pressupost del 2011, que ha de ser presentat abans de finals d’octubre.
Impuls a la Justícia
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va aprofitar la intervenció en el debat d’orientació política per explicar algunes línies estratègiques que vol tirar endavant l’executiu, i especialment ho va fer en l’àmbit de la Justícia i en la voluntat de reforçar la seguretat jurídica, qüestió cabdal a l’hora de buscar una major vinculació amb la Unió Europea. Així, Bartumeu va recordar que “una justícia ineficaç frena el desenvolupament econòmic i social d’un país, mentre que el seu funcionament adequat n’assegura el progrés”, i va avançar la voluntat de tirar endavant la redacció “en una àmplia concertació de persones i idees” d’un avantprojecte de Codi Civil, així com la refosa del projecte de llei de la carrera judicial, i el projecte de llei d’assistència lletrada des del primer moment, atenent així les observacions manifestades pel Tribunal Europeu dels Drets Humans. A més a més, el cap de Govern també va anunciar la decisió de formalitzar l’adhesió al conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans, i enllestir la tramitació al Consell General del conveni sobre la delinqüència organitzada.