Vela diu que el ministeri ha perdut “un altre any”

Autor: Joan Antoni Guerrero
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 8 de Juny de 2010

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va dir ahir, en declaracions al Diari, que la frenada dels crèdits extraordinaris per part de l’oposició al Consell General la setmana passada, i dels quals depenia el finançament de bona part dels programes de treball del seu ministeri, suposa ja “la pèrdua d’un altre any, quan tractàvem de recuperar la feina sense fer després de tant temps de política d’aparador i frivolitat”, en referència crítica amb l’etapa de governs liberals.

“Aquests crèdits extraordinaris que havíem demanat –va assenyalar Vela– eren per finançar projectes que, per a nosaltres, eren prioritaris i tots molt importants, és més, els necessitàvem per complir el mandat constitucional i la Llei del Patrimoni”.

Segons la ministra, aquesta conjuntura aboca el ministeri a una situació en la qual no hi ha pràcticament cap marge de maniobra. “No tenim una altra possibilitat de finançament per a aquests programes”, va dir, tot descartant, a més, que es decideixi fer un traspàs de recursos d’un projecte per sufragar-ne d’altres. Vela dóna un any de feina per perdut i explica que aquests projectes s’hauran de recollir en el projecte de pressupost del 2011, sobretot aquella sèrie d’accions que s’han de fer necessàriament perquè es tracta “d’intervencions d’urgència” al Patrimoni.

Irresponsabilitat o lleugeresa
La ministra es va mostrar decebuda per l’oposició dels parlamentaris d’altres partits que s’han definit contraris a la concessió dels crèdits extraordinaris, més encara quan setmanes abans de la sessió del Consell General havia comparegut davant de la comissió d’Educació i Cultura “precisament per sensibilitzar” els parlamentaris exposant la situació del Patrimoni Cultural. En aquella sessió cap parlamentari no va expressar cap mena de qüestionament sobre l’exposició del dossier que va fer Susanna Vela.

En conseqüència, la ministra assegura no entendre “si és manca de responsabilitat o lleugeresa”, sobretot en el cas del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), a qui acusa de “mentir” per haver dit que “donarien suport els projectes pressupostats que són de caràcter social” i han aturat programes culturals que Vela també considera socials i d’interès general, més encara quan en joc hi ha el patrimoni nacional i el que es posa en perill són elements que es poden deteriorar molt fàcilment. És per això que calien els crèdits, per resoldre les urgències.

Dels crèdits necessaris es va aprovar per majoria simple el que servirà per fer front a les despeses derivades de la intervenció d’urgència a l’hotel Rosaleda, declarat bé d’interès cultural en la categoria de monument. Però per contra es va refusar el que havia de servir per finançar les despeses derivades de la recuperació, la conservació i la catalogació del fons documental de Ràdio Andor­ra. També es va refusar el crèdit per fer front a les despeses derivades de la realització dels estudis dels entorns de protecció dels béns d’interès cultural, que ja porten un retard important respecte del que diu la Llei del Patrimoni. Al mateix temps, en el capítol de crèdits refusats hi ha un seguit d’inversions referents al patrimoni documental.

La situació també és crítica per als frescos romànics de Santa Coloma, que es queden de nou sense possibilitats de reubicació, ja que el crèdit per habilitar l’antiga caserna de Bombers per acollir-los es va refusar. De moment estan a la sala d’exposicions del Govern.

pdf3.jpg