Andorra obre el sector bancari a entitats de procedència estrangera

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Juny de 2010

Va ser l’últim punt, el 27è, de l’ordre del dia d’una maratoniana –cinc hores– sessió del Consell General i, a més, el que va aconseguir un grau major de consens després d’un intens treball en comissió, però no per això va ser el menys important. L’obertura bancària va ser ahir una realitat després que el tercer articulat, el Projecte de llei de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, aconseguís el suport de socialdemòcrates i reformistes, així com l’abstenció d’ApC.

Tot això, després que els parlamentaris visquessin una de les sessions més crispades en què dels 26 crèdits extraordinaris sotmesos a votació de la cambra –alguns plantejats en forma d’esmenes a la totalitat–, 11 no aconseguissin més que els 14 suports del grup que té la majoria simple a la Casa de la Vall.

El conseller del Grup Parlamentari Reformista Jaume Serra –portaveu de la formació en matèria financera, va ser l’encarregat de lloar un text que “tot just comença una feina” que cal, segons ell– resta ara a l’expectativa que el dificultós context econòmic no frustri possibles operacions d’entrada al Principat, al temps que hauria de ser complementat, tal com va indicar, per altres tipus de regulacions com ara “en el sector de les companyies d’assegurança”, que “té un nivell de supervisió insuficient a Andorra”. Tot i aquestes advertències, Serra va valorar positivament el treball en comissió i, especialment, la bona recepció a esmenes substantives com ara l’eliminació dels números clausus en l’autorització i la supressió del concepte d’autorització provisional o prèvia, modificacions fetes en la línia de donar seguretat als agents que vulguin o puguin aprofitar aquest nou marc inèdit a la història del Principat.

Mentrestant, el conseller socialdemòcrata Franz Armengol va recordar com amb aquesta tercera llei bancària “es tanca el cercle” iniciat amb els dos primers articulats validats a la cambra parlamentària i va exalçar l'”absoluta seguretat jurídica” que atorga al sector, que es veurà beneficiat per aquesta “adaptació necessària”. De fet, aquesta urgència venia donada per les oportunitats que a partir d’ara es poden obrir a l’exterior per a la banca andorrana, com ara les operacions de compra en territori espanyol que, com no podia ser d’una altra manera, demanaven “mecanismes de reciprocitat”.

pdf3.jpg