Govern autoritza la represa dels treballs a la boca encampadana del Dos Valires

Autor: m. s.
Font: bon dia
Publicat el: 3 de Juny de 2010

Els treballs de la boca est del túnel dels Dos Valires, a Encamp, podran continuar amb normalitat després que el Govern va acordar ahir aixecar l’ordre d’aturada decretada dissabte passat arran del segon accident a la boca oest, a la Massana, després del que va tenir lloc el novembre.

Així ho van explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els ministres d’Ordenament Territorial i d’Interior, Gerard Bàrcia i Víctor Naudí, en la compareixença posterior al consell de ministres, en què es va acordar mantenir l’aturada i l’ordre de precinte de la boca oest, i també encarregar un informe jurídic “sobre les responsabilitats de tot ordre que correspongui reclamar”, tant a l’UTE adjudicatària de l’obra (Dragados, SA – Dragassa – Treballs Públics Armengol SA) com a les empreses subcontractades, així com a Bureau Veritas i a l’UTE que integra la direcció facultativa.

Precisament, Bartumeu, que va explicar que des de l’executiu s’està en contacte amb la Batllia, que instrueix la causa penal oberta arran del primer sinistre per “coordinar les mesures del Govern i les mesures judicials”, va insistir que “mentre no s’aclareixi les responsabilitats no s’autoritzarà la represa dels treballs”.

Així mateix, el cap de Govern  va explicar que entre dilluns i dimarts ha tingut reunions amb els responsables de l’UTE constructora, de la direcció facultativa i de Bureau Veritas, aquesta última a petició de la mateixa empresa, que “estaven molt interessats a mantenir una trobada”.

Bartumeu, que va destacar  que s’ha demanat a cada part un informe sobre el nou accident tot i que de moment no se n’ha rebut cap, va explicar que els responsables de l’UTE es van mostrar “sorpresos” i no van donar “cap explicació raonable”, i que van intentar assenyalar altres responsables quan “si s’hagués fet el que demanava Bureau Veritas en el moment de reprendre les obres, no estaríem avui  aquí parlant d’això”.

Pel que fa a la reunió amb l’empresa auditora, el cap de Govern va assegurar que aquesta va intentar convèncer-lo “que havia dictaminat correctament”, defugint així també les seves responsabilitats.

En aquest sentit, el líder de l’executiu va recordar que quan el 15 de gener es va autoritzar la represa dels treballs, aquests estaven condicionats a les verificacions, revisions i adequacions que fixava l’informe elaborat per Bureau Veritas.

D’altra banda, i segons va explicar Bàrcia, el consell de ministres va autoritzar uns treballs urgents que s’han de fer a l’estructura 1, que ha quedat afectada per l’esfondrament de dissabte. Concretament, es tracta de reforçar el carro de formigonament, que va quedar malmès a causa del moviment del tauler, i també de reforçar els taulers i les pilastres que conformen l’esquelet del pont entre l’estructura 1 i la 2. Es preveu que la primera part de l’actuació necessiti entre tres i quatre dies i que la segona part es pugui enllestir en deu, segons va detallar el ministre.

En aquesta línia, Bartumeu, que va explicar que els treballs els portarà a terme la mateixa UTE, va assegurar que “podrien començar aquesta mateixa setmana”.

pdf3.jpg