El Govern diu que l’augment dels impostos especials farà baixar el contraban del tabac

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 28 de Maig de 2010

El Consell de Ministres va aprovar a la seva darrera sessió el decret de modificació del Reglament de la Llei d’Impostos Especials de la llei sobre aquesta matèria que entrarà en vigor aquest dissabte.

Pere López, el ministre d’Economia, va assegurar que la modificació d’aquest impost a l’alça servirà perquè el diferencial de preus del tabac amb Espanya sigui menys gran i per tant baixi l’atractiu del contraban d’aquest producte cap el país veí. Segons López, tot i aquest increment, el diferencial de preus del tabac amb Espanya és d’un 35-40%, cosa que el segueix fent atractiu i encara és molt més gran amb França. El titular de la cartera d’Economia també va assegurar que el gran comís de tabac de dilluns passat és una bona notícia, sobretot pel fet que fos la Duana Andorrana qui el dugués a terme. Recentment el Govern va assegurar que aquest augment dels impostos especials hauria de comportar 25 milions més d’euros anuals a les arques de l’Estat.

El Reglament també aporta canvis en la utilització del gasoil anomenat colorat, que té un gravamen fiscal més baix i això pot contribuir que s’usi més en activitats de caràcter industrial.

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar ahir diversos crèdits extraordinaris per valor de quasi 37 milions d’euros. Segons va assegurar López, amb aquests crèdits extraordinaris «finalitzen els projectes de llei de crèdits extraordinari. Ara resta la seva tramitació». Els dos projectes més importants són la nova seu de la Justícia que ascendeix a més de 32 milions d’euros i diverses inversions que pugen a més de 2 milions en l’àmbit de la Secretaria d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement. López va dir que «esperem que la licitació de la nova seu de la Justícia es dugui a terme abans que acabi l’any si ho aprova el Consell General». Sobre aquesta darrera qüestió, va dir que esperava que així fos ja que «els grups polítics comparteixen la necessitat que la Justícia tingui unes dependències noves».

A banda, el Consell de Ministres va aprovar la modificació de la tarifa de taxes al consum que estableix dos tipus de sucre: per activitats industrials o per la seva comercialització.

pdf3.jpg