La rapidesa del canvi de la situació del sistema financer és tal que hi ha dos bancs andorrans que estan duent a terme la seva entrada en el mercat financer espanyol mitjançant l’adquisició d’entitats ja instal·lades a Espanya.
Així ho va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant una xerrada que va fer ahir al matí al Fòrum Nueva Economía de Madrid i que portava per títol De l’excepcionalitat a la normalitat: Andorra en positiu. El cap de Govern va qualificar de veritable revolució el fet que dos bancs andorrans vulguin instal ·lar-se a Espanya.
Tal com ja va fer a Barcelona el passat 3 de maig, convidat pel Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Bartumeu va exposar la profunda reforma de normes i situacions que viu Andorra en els àmbits econòmic i financer. El mandatari va explicar al seu auditori que Andorra va signar 17 acords d’intercanvi d’informació fiscal amb altres països, 10 dels quals ja han estat aprovats pel Consell General. Entre ells els tres considerats de qualitat, és a dir Espanya, França i Portugal.
En la seva intervenció Jaume Bartumeu va recordar davant de l’auditori les línies mestres de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal signat amb Espanya el passat 14 de gener. El cap de Govern va voler ressaltar que la demanda d’informació fiscal ha de reunir una sèrie de requisits i condicions i que no s’admeten les anomenades expedicions de pesca ni tampoc les demandes genèriques de llistes de persones.
Bartumeu també va explicar als assistents que durant els darrers quatre anys de governs liberals no s’havia avançat gaire en aquest sentit. En la seva opinió, van ser «quatre anys perduts en tergiversacions i excuses que ens van posar, al mes de febrer de l’any passat, prop d’una greu crisi constitucional, quan el president de la República francesa i també copríncep, és a dir cap d’Estat d’Andorra, ens va advertir que revisaria el seu paper institucional si no deixàvem l’excepcionalitat per accedir a la normalitat». I va acabar dient que el seu Govern havia aconseguit portar a Andorra en aquest àmbit a la normalitat.
En la seva conferència a la institució madrilenya el cap de Govern va posar èmfasi en una de les prioritats de l’Executiu per reactivar l’economia andorrana com és la necessitat de tenir una relació estratègica molt més forta amb la Unió Europea, arran d’un nou acord que permeti al Principat tenir relacions preferents. Així ho va exposar dilluns el líder de l’Executiu al secretari d’Estat espanyol per a la Unió Europea, Diego López Garrido, que va confirmar el suport del seu país a les peticions d’Andorra per donar un impuls a l’acord d’associació sol·licitat pel Principat.