El Govern insisteix en revocar les previsions de la FACA

Autor:
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 25 de Maig de 2010

El Ministeri d’Economia va insistir ahir en desacreditar les xifres fetes públiques per la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) pel que fa a l’impacte del tancament de vuit diumenges a la tarda, i que situen en el 3% les pèrdues en la facturació anual. El Govern ha calculat, segons explica a través d’un comunicat, que el sector comercial pot deixar d’ingressar un màxim del 0,5% de les vendes anuals.

Tal com va anunciar EL PERIÒDIC D’ANDORRA a final de la setmana passada, en l’elaboració de l’estudi de l’Executiu s’ha partit de la base que el tancament de vuit diumenges a la tarda (de 14 hores fins a 19 hores) suposa un total de 40 hores anuals “una xifra que tan sols representa l’1% del còmput total d’hores d’obertura comercial a l’any”, van informar. Igualment, el Govern va afegir-hi que les vuit tardes equivaldrien aproximadament a quatre dies sencers, i que si l’impacte fos del 3%, tal com calcula la FACA, “360 dies tindrien una repercussió impossible del 270%”. El Govern també va explicar que s’ha tingut en compte que les compres efectuades durant aquestes tardes de diumenge suposen el 40% de la facturació del dia, “un percentatge que té un impacte menor si es té en compte que es tracta de diumenges amb poca activitat comercial, perquè estan en períodes de temporada baixa”. Per donar força a aquesta idea, el Govern defensa que les xifres de turistes i visitants als mesos de maig, juny o octubre són entre el 30% i el 50% per sota de les corresponents als mesos d’estiu o d’hivern.

COMPRADOR ANDORRÀ / Un altre factor que minimitza el càlcul de l’impacte sobre les vendes és la procedència del visitant, segons va indicar el Govern. Així, va assenyalar que «un terç dels compradors són andorrans i no canviaran els seus hàbits de consum pel fet que es tanqui puntualment vuit tardes». Amb tot, segons l’Executiu, «els càlculs exposats deixen en evidència la poca credibilitat de l’estudi fet públic pel sector comercial de xifrar en el 3% de la facturació anual les pèrdues pel tancament de les vuit tardes de diumenge». El comunicat emès ahir clou fent una crítica directa a la FACA, en manifestar que «el Govern rebutja manifestacions que generen alarma i confusió a la població, donant a conèixer xifres poc contrastades i arguments poc fonamentats».

pdf3.jpg