Bartumeu defensa a Madrid el model d’acostament a Europa

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 25 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va defensar ahir a Madrid el model andorrà d’acostament a Europa davant del secretari d’Estat per a la UE del Govern espanyol, Diego López Garrido, continuant així el camí que l’Executiu socialdemòcrata va iniciar aquesta legislatura per tal que el Principat assoleixi en un futur un acord d’associació  ad hoc  que respecti les especificitats.

Segons va explicar Bartumeu a aquest rotatiu en acabar la reunió de treball –que va continuar amb un dinar amb el representant espanyol–, la reunió va resultar «molt satisfactòria», ja que López Garrido va reconfirmar-li el que mesos enrere ja havia afirmat el ministre d’Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, en la línia que la Unió «reconegui el veïnatge interior d’Andorra » dins d’aquest territori. Bartumeu va recordar com la  intenció d’assolir un encaix específic a Europa a través d’un acord d’associació –en virtut de l’Article 7 bis del Tractat de Lisboa, l’Article 8 de la nova numeració del Tractat de la UE– continua sent una prioritat per al Govern andorrà i que, al mateix temps, el Principat necessita que la UE tingui en compte «la situació particular dels petits països que mantenen amb la Unió relacions específiques de proximitat». Segons va informar Bartumeu, López Garrido va concretar el seu compromís mitjançant la promesa del suport espanyols a les peticions que faci en un futur Andorra per donar l’impuls a l’acord d’associació sol.licitat. La delegació espanyola va ser integrada, a més de López Garrido, pel subdirector general d’Afers Generals de la Direcció General d’Integració i Coordinació d’Afers Generals i Econòmics de la UE, José Luis Pardo, i del subdirector general d’Europa Oriental i altres països europeus no comunitaris, Juan José Rubio de Urquía. Bartumeu, que fa uns mesos ja va comunicar la voluntat d’aprofitar la mà estesa d’Espanya durant la presidència de la UE a l’hora d’ajudar a la desitjada consideració d’Andorra, va valorar positivament la trobada per al futur del Principat.

RECORDATORI DE LES INVERSIONS /
D’altra banda, el cap de Govern no va desaprofitar l’ocasió d’ahir per recordar, durant el dinar-sessió de treball, que Andorra requereix d’inversions estrangeres. En aquest sentit, s’han de fer «en un marc de normalitat administrativa, comptable, social i financera», segons va destacar l’Executiu en el seu comunicat de premsa oficial. Bartumeu va explicar a López Garrido que Andorra està aplicant un acord duaner amb Europa i que el Govern ara vol fer un pas endavant per assolir un conveni d’associació per aconseguir una major imbricació que afavoreixi la relació del Principat amb el mercat únic.

Sobre la taula de reunió també van tractar-se altres temes, segons va explicar Bartumeu, com ara l’evolució de la lluita contra el frau fiscal en l’àmbit europeu durant els últims mesos, arran de l’impuls fet pel G-20 en la seva lluita contra les jurisdiccions inicialment considerades com a no cooperants, o el vet que Luxemburg i Àustria continuen exercint en el marc de la directiva sobre la fiscalitat de l’estalvi, la cooperació administrativa en la lluita antifrau i els acords amb tercers com ara Liechtenstein, Mònaco, San Marino, Suïssa i Andorra.

AVUI, MÉS PROJECCIÓ A L’EXTERIOR

A la reunió d’ahir a Madrid protagonitzada per Bartumeu s’hi ha de sumar la conferència que el cap de Govern realitzarà aquest matí a la tribuna política del Fórum Europa, que tindrà lloc a l’Hotel Ritz de la capital espanyola i que donarà continuïtat a d’altres intervencions com ara la de la Borsa de Barcelona. A la tarda, però, Bartumeu hi serà a Barcelona, ja que té prevista la seva participació en l’acte de constitució del Grup d’Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, on el socialdemòcrata trobarà un bon grapat de cares conegudes de la política espanyola i catalana a Mollet del Vallès.

pdf3.jpg