Bartumeu exposa al grup la possibilitat de pacte amb ApC

Autor: e. guinart / m. rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, juntament amb l’equip que integra l’Executiu, va reunir-se ahir al matí a l’Art Hotel amb els representants del grup parlamentari per tal de repassar la situació política actual i analitzar les perspectives de cara als pròxims mesos, decisius per veure si la legislatura finalitzarà a principi de l’any vinent o bé si un pacte amb ApC en matèria pressupostària podria facilitar la governabilitat.

Precisament sobre aquesta opció –la possible entesa amb ApC– Bartumeu va informar el grup parlamentari, segons diverses fonts consultades, que actualment s’està en una millor situació que fa uns mesos.

Tot i aquesta perspectiva, Govern i grup parlamentari van mostrar-se conscients de les dificultats que en tota negociació, i més encara en la dels pressupostos, hi ha a l’hora de trobar els consensos suficients per pactar. El primer pas per iniciar les converses en profunditat en aquesta matèria –després que Bartumeu i el líder d’ApC, Eusebi Nomen, mantinguessin una primera reunió per confirmar la voluntat d’arribar a una entesa– passa perquè el Govern acabi de concretar l’articulat per al 2011. Un cop fet això, s’iniciarien les converses per tal que les línies bàsiques de socialdemòcrates i d’ApC trobessin els punts de convergència amb vistes a un Projecte de llei de Pressupost per al 2011 que, en cas de ser pactat, desencallaria temporalment la difícil situació al Consell General fruit d’una aritmètica parlamentària de 14-11-3.

ALTRES TEMES TRACTATS

A banda del pressupostari, Governi grup parlamentari van abordar temes com ara la preparació del debat d’orientació política que tindrà lloc els cada cop més pròxims 17 i 18 de juny i la situació en què es troben els articulats que completaran la reforma bancària, després que ja hagin estat aprovades les dues primeres lleis.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va tractar la situació en què es troba el principat en la matèria de la qual és competent i aquest va compartir amb els socialdemòcrates la divergència entre les dades d’afectació calculades pel Govern i les de les patronals en relació amb els tancaments comercials. Finalment, la bona marxa de les lleis laborals, en aquest cas amb una magnífica sintonia amb ApC, va servir perquè s’anunciés que la seva presentació es produirà en breu.