López titlla d'”autèntica barbaritat” les previsions de la FACA i la CEA

Autor: enric guinart
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Maig de 2010

Les previsions efectuades per la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) sobre els efectes que tindrà sobre la facturació dels comerços la decisió del Govern de tancament dels establiments durant vuit diumenges a la tarda d’aquest any no han agradat gens a l’Executiu, tant per les formes com pel fons d’unes estimacions que el ministre de Finances i Economia, Pere López, qualifica d'”autèntica barbaritat”.

I és que en declaracions per a EL PERIÒDIC D’ANDORRA, López va rebatre ahir amb contundència les previsions fetes públiques per les dues entitats en qüestió que xifraven l’impacte en el 3% de la facturació anual dels comerços. Així, i amb les dades sobre la taula, el polític massanenc va explicar que l’efecte total màxim serà del 0,49% en base a un conjunt de càlculs que tenen en compte variables com ara els percentatges de vendes dels diumenges sobre el conjunt de l’any (el 18% sobre el total); el percentatge de diumenges de tancament (8 sobre 52, és a dir, el 15%); el percentatge de reducció sobre la facturació quan no és temporada alta com és el cas dels diumenges en què es tancarà (el 35%); el percentatge de facturació dels vuit diumenges a la tarda que es tancarà (el 40%); el percentatge dels clients del diumenge (el 30% client intern); així com els percentatges de substitució de clients interns i externs, és a dir, de les vendes que està previst que es perdin durant els citats diumenges (es mantindria el 75% de les vendes dels clients interns i el 20% de les vendes dels clients externs).

Partint d’aquest estudi elaborat pel Govern, el ministre assenyala que la FACA i la CEA “està multiplicant per sis” les estimacions de l’Executiu. A més, López també avança una altra dada per demostrar que l’afectació que tindrà el tancament de vuit diumenges a la tarda és mínima. En aquest sentit, el total d’hores que es tancarà són 40 quan el total d’hores de treball del sector a l’any són 3.800. Un simple càlcul reflecteix que només es tancarà l’1,05% d’hores sobre el total. Igualment, l’argumentació del titular de la cartera d’Economia i Finances encara va més enllà perquè assegura que les estimacions efectuades per les citades entitats no tenen en compte variables com ara que el tancament dels comerços s’efectuarà en temporada baixa (i per tant, la repercussió sobre les vendes és molt menor) i en uns mesos (maig, juny i octubre) en què les xifres de turistes i visitants són entre el 30% i el 50% inferiors a la de la resta de mesos de l’any.

LES FORMES

D’altra banda, el ministre també es va mostrar especialment sorprès per les previsions ofertes pel sector perquè prèviament va mantenir un contacte amb els mateixos on precisament aquest va ser el tema de debat. En aquest sentit, López explica que va mantenir una reunió amb representants de la FACA i de la CEA en què li van presentar un estudi en el qual calculaven una afectació sobre la facturació anual d’entre el 2% i el 4%: “Els vaig dir que aquestes xifres eren un despropòsit, els hi vaig argumentar i ho van entendre”, afirma el ministre. I al marge que recorda que “a l’hora de presentar unes dades s’han de justificar”. López va assegurar que les previsions de les dues entitats “estan inflades” i lamenta, d’una banda, que “es vol generar una alarma” o, de l’altra, que “s’està fent una campanya tendenciosa lligada amb els llocs de treball”.