Comunicació, català, disseny virtual i turisme seran títols universitaris

Autor: D. Moreno
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 18 de Maig de 2010

El Govern ha aprovat els decrets que oficialitzen els quatre nous bàtxelors en comunicació, llengua catalana, disseny virtual i turisme. Ara la Universitat d’An­dor­ra (UdA) haurà d’iniciar el disseny dels plans d’estudi per poder ofertar-los.

Així que és improbable que la posada en pràctica sigui immediata. El secretari d’Estat d’Ensenyament Superior, Joan Marc Miralles, entén que “de cara al 2011 algun segur que sí que sortirà”. A més, Miralles va precisar que són “títols d’Estat” i que també hi ha la possibilitat que els pugui tirar endavant un centre d’ensenyament superior de caràcter privat que es vulgui instal·lar al país.

La Universitat va formalitzar la al Govern la proposta de les quatre especialitats i l’executiu va organitzar quatre taules d’experts, tant del món universitari com dels diferents sectors professionals afectats, per demanar-los opinió i també consell. I és que els decrets fixen quines són les competències bàsiques que haurà de donar cada titulació als estudiants que les cursin. Hi va haver acord en el fet que es tractava de titulacions que cobrien necessitats del país i es va donar llum verd al projecte. “Ara l’UdA ha de crear els plans d’estudi de les titulacions, que podran ser presencials o virtuals”, va manifestar Miralles. Per escollir un o altre model es tindran en compte “condicionants econòmics” i també “la demanda” que generin. I és que “si hi ha quatre alumnes no val la pena fer una titulació presencial”, va assenyalar el secretari d’Estat.

Demandes concretes
El bàtxelor en disseny multimèdia respon a una demanda explícita de la taula de diàleg de desenvolupament professional. Els assistents van demanar la promoció de nous llocs de treball en creació audiovisual, dissenys webs i altres del sector de la imatge i comunicació. En el cas del bàtxelor en llengua catalana, la petició va venir del Pla Nacional de la Joventut, que apostava per potenciar l’oferta universitària en relació a la filologia catalana. I el de turisme és una vella aspiració en un país eminentment turístic.

S’OFICIALITZA EL BATXILLERAT PROFESSIONAL AMB EL DECRET DE CREACIÓ DEL DIPLOMA

El Govern també ha aprovat el decret de creació del diploma de batxillerat professional. L’executiu va recordar, mitjançant un comunicat, que ara mateix se n’imparteixen tres especialitats (animació socieducativa, sistemes i xarxes informàtiques i secretariat multilingüe) i hi afegeix que el decret fixa dues modalitats per obtenir-lo: o bé amb la formació presencial o bé acreditant l’experiència professional. El comunicat també estipula que el batxillerat ha de permetre la inserció laboral i també la continuació dels estudis “mitjançant els mecanismes que el Govern prevegi”, sense especificar quins. En tot cas, el que és clar és que, per als estudiants que comencin el curs vinent la Formació Professional, aquesta modalitat de batxillerat ja no serà una via d’accés directa als estudis universitaris, com sí que ho ha estat fins ara i com ho serà per als estudiants que ja estiguin cursant estudis al centre d’FP d’Aixovall. El decret oficialitza que es tracta d’una formació d’un curs acadèmic que compagina la teoria amb la pràctica.

pdf3.jpg