“L’accident retardarà un any el Túnel dels Dos Valires”, entrevista a Gerard Barcia

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Maig de 2010

Té experiència en política comunal; de fet, ha sigut conseller durant tres mandants comunals, dels quals va ser cònsol menor en el segon consolat. Fa més de 14 anys que està en la vida política i ara ha pujat un graó important en aquesta carrera.

És el responsables de cartera ministerial d’Ordenament Territorial. Una tasca que ell considera “apassionant, encara que absorbeix molt a un mateix”. La dificultat de la gestió a través de crèdits extraordinaris encorseta la direcció de l’obra pública. Bàrcia fa un repàs de les obres més importants que s’estan duent a terme al país i d’aquelles programades per exercicis posteriors.

–¿Quins són els objectius que s’ha marcat en aquest nova etapa al capdavant del ministeri a què li correspon la part més important del pastís pressupostari?

–De tots és sabut que no tenim pressupost i l’obra pública depèn dels crèdits extraordinaris. Com a fites marcades l’únic que podem fer és acabar les obres que hi ha en l’aire i engegar les obres de millores que la xarxa viària necessiti. Dins d’aquestes obres hi ha una certa prioritat. El projecte de la nova seu de la Justícia és un dels principals objectius i es desenvolupa dins d’un pla parcial per poder construir.

–¿Per a quan es preveu que s’iniciïn aquestes obres tan esperades pel món de la justícia?

–Primer es té previst que en breu entri al Consell de Ministres i després a tràmit parlamentari el crèdit extraordinari que fa falta per a aquest projecte. La nova seu de la Justícia és una prioritat per dotar-la d’un edifici amb condicions acceptables. Els particulars ja hi estan d’acord i les obres es preveu que puguin començar al segon semestre de l’any vinent. En la fase de redacció del projecte volem fer un concurs d’idees per tenir alternatives del tipus d’edifici que volem. Després es redactarà el projecte aprovat i finalment s’adjudicaran les obres.

–¿Quin és el disseny o perfil que hauria de tenir aquesta construcció?

–Jo penso que ha de ser un edifici funcional per a la Justícia. Per aquest motiu, el Consell Superior de la Justícia haurà de participar en la redacció del projecte perquè és qui l’ha d’ocupar i qui millor sap les necessitats que tenen.

–¿Les altres prioritats que té l’ordenació del territori que vostè dirigeix responen a finalitzar les grans obres ja iniciades?

–Volem consolidar i iniciar la fase d’acabament del Túnel dels Dos Valires. Malauradament, i per l’incident estem en una fase pendent del que digui la Batllia i l’informe d’uns peritatges. Fins que aquests documents no estiguin emesos, el batlle no ens pot dir què podem fer.

-–L’espera per continuar les obres ¿fins quan pot retardar la construcció del túnel i quin cost afegit pot suposar per al Govern?

–-En els millors dels casos l’acabamentdel túnel dels Dos Valires es retardarà un any. Pel que fa al cost, aquest aspecte no es pot quantificar, ara per ara.

–-A la banda d’Encamp, les obres continuen.

–-Sí, en aquesta part s’està treballant dintre dels terminis previstos, entre la carretera general i la rotonda, perquè per sota d’aquesta està projectat l’edifici del COEX. En aquest edifici es té previst habilitar les dependències  del Departament de Mobilitat del Govern i també del cos de Banders, així com altres dependències públiques.

–-El vial o desviament de Sant Julià és una altra de les obres heretades de l’anterior Govern i estrella d’aquest ministeri.

–-Sí, avui es treballa la fase 3 i 4. Ja s’ha començat a foradar el túnel i pel que fa a les fases 1 i 2 s’estan acabant de mirar els informes tècnics però molt probablement es continuaran amb el manteniment del traçat actual. L’obra va ser aprovada pel Consell General i per tant avui canviar el traçat tindria uns costos altíssims per a totes les administracions que en depenen. El Pla d’urbanisme té un traçat previst i si es canvia s’hauria de modificar aquest pla, la qual cosa suposaria complicacions en les administracions central i parroquial.

–Aquestes obres ja adjudicades i pressupostades, més la manca de pressupost, ¿suposa un encorsetament en la gestió del territori, en què no es pot moure en llibertat?

–-En tocar més obra pública, tal vegada des d’Ordenament Territorial es notamés la manca de pressupost. La redacció dels crèdits extraordinaris és complexa per al Govern. Es tracta d’una situació anòmala en el funcionament d’un govern. Amb els crèdits extraordinaris no hi pot haver una previsió perquè no hi ha Pressupost i tot depèn de la decisió del Parlament.

–-Però, a banda d’aquestes obres faraòniques n’hi ha d’altres de secundàries que també es tracen a la xarxa viària…

–-Sí, a la Carretera General 2, a l’altura de Ràdio Andorra, s’està construint la galeria i el vial per on ha de passar la nova carretera amb el fals túnel. L’obertura del terreny està ja en la fase final i la construcció del túnel estan dins dels terminismarcats.

–-Per a l’obra de l’eixamplament de la carretera de la Massana ja s’ha aprovat aquesta setmana un crèdit extraordinari.

–-Sí, aquest i dues més es preveu que també surtin com a crèdits extraordinaris per al juny vinent i si s’aproven al Consell General, podem començar al primer trimestre de l’any vinent a iniciar l’obra. Es tracta del desviament del vial exterior d’Encamp fins a l’antic edifici del telecabina, i també la part de la canalització del riu Valira a Canillo en el costat sud, on es preveu la construcció d’una rotonda. Per altra banda, les obres de proteccions continuen i al Roc del Corb, a la Solana d’Andorra la Vella, i al Roc del Quer, de Canillo, es preveuen partides per la ubicació de malles protectores d’esllavissades.

–-¿El pressupost d’aquestes obres ja està acordat?

–-Sí, es tracta d’obres amb partides plurianuals com ara la de l’eixamplament de la Massana que per a aquest any suposarà un cost de 100.200 euros i per l’any vinent, de 200.000 euros. La del vial exterior d’Encamp costarà 700.000 euros i per a l’any que ve i el 2012 mig milió d’euros per a cada exercici. Finalment la canalització del riu a Canillo costarà 750.000 euros i 1.700.000 euros per a l’any vinent.

–-Es pot dir que l’obra pública és l’ingredient primordial perquè l’economia del país s’engegui. El sector de la construcció plora aquest atur.

–-El Govern compleix amb el rol d’intentar activar l’economia amb l’obra pública d’una certa quantitat important. Ara depèn dels grups parlamentaris l’aprovació dels crèdits per reactivar el sector.

–-Després dels Dos Valires, ¿quina serà l’obra primordial i de més importància per pes econòmic de cara a l’any vinent?

–-Quan es desbloquegi l’obra dels Dos Valires, l’any vinent estarà marcat pel desdoblament de la Massana a Ordino, fent l’eixample fins a la sortida de la Massana.

–-En aquesta gestió del territori, ¿quina és la part més difícil?

–-El més difícil serà ara quan arribi la realització de certes obres importants, com poder negociar els convenis per cessions del pas amb els particulars. Quan a un li toca la seva propietat no és mai fàcil.

pdf3.jpg