A l’informe d’avaluació del 8 de desembre del 2006, el Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) recomanava regular més rigorosament el conflicte d’interessos, les incompatibilitats i les activitats accessòries dels agents públics, així com el pas dels treballadors del sector públic al sector privat, una directriu davant la qual l’avaluació anterior mostrava el seu incompliment.
En aquest cas, mentre que el Govern liberal va argumentar les dificultats de seguir aquesta recomanació, atesa la petita dimensió del país i les limitades ofertes dels càrrecs públics que deixen l’Administració, el Greco es va mostrar inflexible i va recordar com no es tractava d’introduir prohibicions absolutes, sinó de limitar “certs abusos”, recordant que, en qualsevol cas, no s’havia pres cap tipus de mesura en aquesta matèria. El març de l’any passat, el Govern va fer públic l’informe de conformitat adoptat per l’organisme del Consell d’Europa, que avalua el grau de compliment de les recomanacions fetes a Andorra ara fa més de tres anys. Tot i que en la meitat dels 18 consells l’organisme va considerar que el Principat havia complert satisfactòriament o, com a mínim, havia tractat satisfactòriament el que se li demanava, l’informe es mostrava especialment dur amb la inactivitat del Govern davant la manca de normes rigoroses que regulin el conflicte d’interessos i el règim d’incompatibilitats dels càrrecs públics, un assumpte especialment espinós en l’àmbit de l’Administració comunal.
Ara la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció (UPLC) ha informat que s’ha elaborat una enquesta de forma conjunta amb el Centre de Recerca Sociològica (CRES) per iniciar el treball de camp i donar resposta a les exigències del Greco. Per això se sol.licita la col.laboració dels cònsols per tal de poder elaborar l’enquesta a la totalitat dels funcionaris i personal de la seva corporació, i demana una persona de contacte amb qui els responsables del CRES es posaran en contacte per tal de coordinar el desenvolupament dels treballs per efectuar la referida enquesta. Els funcionaris rebran l’enquesta –la qual hauran de respondre de forma anònima–, que està relacionada amb si han tingut coneixement de casos de corrupció a l’Administració públic.
La corrupció ha estat un mal generalitzat en molts països i fins i tot ha fet caure governs. Andorra sempre s’ha ventat d’una honradesa dels càrrecs públics, cosa que ha de suposar, però, que el compliment de les reclamacions del Greco hauria de servir per confirmar aquest sentiment. La confecció d’aquesta enquesta no hauria de fer aixecar cap polseguera, ans al contrari.