El Consell General ratifica per unanimitat cinc acords d’intercanvi d’informació fiscal

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 14 de Maig de 2010

El Consell General va ratificar per unanimitat els acords d’intercanvi d’informació fiscal considerats de qualitat, que són els signats amb Espanya, França i Portugal, a més dels signats amb Bèlgica i Argentina.

Les ratificacions van tenir també el suport del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi després d’haver demanat en cadascun d’ells que el Govern confirmés que no hi ha cap dubte d’interpretació en l’entrada en efecte dels acords, i evitar així que puguin tenir retroactivitat.

D’altra banda, el grup parlamentari reformista va destacar la importància dels acords pel fet de permetre un avanç en la transparència i la col·laboració d’Andorra amb la comunitat internacional. Tot i això, va lamentar que els textos no s’haguessin debatut en el si del Consell General abans de la seva signatura, tenint en compte que el cap de Govern va expressar la seva voluntat que el parlament havia de recuperar la centralitat política. El conseller reformista Ladislau Baró també va lamentar que la importància d’aquests acords s’hagi enterbolit «per l’actitud massa alarmista» que Andorra pel Canvi ha mostrat al llarg de tot el procés.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anar confirmant que en tots els casos es garanteix la no retroactivitat, i que tant el Govern d’Andorra com els governs dels països afectats interpreten que l’entrada en efecte és posterior a l’entrada en vigor. En tot cas, el Govern garantirà que les ratificacions no es trametin fins el moment que es pugui permetre que l’entrada en vigor sigui a partir de l’1 de gener del 2011 i que, per tant, no es podran demanar dades anterior a l’exercici fiscal de l’any vinent. Finalment, Jaume Bartumeu va assegurar que en el cas que arribessin demandes referents a exercicis anteriors, el Govern té potestat per denegar les sol·licituds que es puguin presentar.

El conseller d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, durant el debat de les ratificacions, es va mostrar sorprès pel fet que malgrat l’esforç que Andorra està fent per ratificar el conveni amb Espanya, aquest país hagi decidit tancar un centre educatiu al Principat, i va demanar que no es torni a dir que aquests acords s’han signat per rebre ajudes per part d’aquests països. En aquest sentit, Jaume Bartumeu va declarar que els convenis s’han signat per la voluntat expressada en una llei aprovada pel Consell General i no pas per rebre ajudes.

D’altra banda, des de Coalició Reformista es va valorar positivament la ratificació dels acords, tot i que Ladislau Baró va lamentar que els acords distingeixin entre la matèria penal i la civil, i va dir que el sobta que el mateix dia que es va signar l’acord amb França, aquest país signés amb Liechtenstein un acord que contenia aquest desdoblament.

pdf3.jpg