Eleccions la primavera del 2011 si no s’aprova el pressupost

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 13 de Maig de 2010

Les eleccions que ningú no desitja avançar tenen, per si es dóna el  cas, una data prevista. Es farien la primavera del 2011, en cas que el  de gener vinent no s’arribés a un acord sobre el pressupost per a l’exercici vinent, i es votés al Consell. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, poc després de la reunió del consell de ministres, en la qual es va tractar la situació política actual, amb vista a aconseguir un acord perquè l’any que ve l’executiu no es torni a quedar sense la previsió de comptes.
Bartumeu va fer una breu valoració de la reunió que va mantenir dilluns passat amb el líder d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen. La hipòtesi de l’avançament electoral “està descartada” per Andorra pel Canvi, segons va explicar, i per descomptat pel propi executiu, i va insistir que “es treballa amb l’horitzó de final d’any”. El líder de l’executiu va assegurar que la intenció era establir les línies mestres del pressupost, i un cop acabades, trametre-les a ApC “i estar oberts a les propostes” per contenir la despesa.
Sobre el front comú contra el deute públic que Nomen veia indispensable per acordar el pressupost, Bartumeu va declarar que es tractava d’una proposta “difícil de gestionar”, ja que considera complex que entitats tan diferents com les administracions, els grups parlamentaris i els sindicats participin en “un sistema assembleari”. De tota manera, el cap de Govern va assenyalar que hi hauria un debat sobre les dues propostes de Nomen sobre el deute públic al debat d’orientació política, que tindrà lloc al juny, tot i que de moment va avançar que “no hi faré declaracions contràries”.

Nomen adverteix
La reacció d’Eusebi Nomen no es va fer esperar. Al líder d’Andorra pel Canvi no li va agradar gens que Bartumeu expliqués a la compareixença com aniria la negociació del pressupost. “Vam deixar molt clar que primer calia fer el front comú per estudiar la situació”, va explicar el líder d’ApC, “i que posteriorment, a partir de les conclusions, es farien les línies mestres del pressupost”.
El líder d’Andorra pel Canvi va advertir Bartumeu que la modificació de les línies mestres del pressupost “no és el camí pactat”, i que el suport als comptes està condicionat que hi hagi mesures pressupostàries clares que comportin una solució al problema del deute. “El que ara demanem al cap de Govern és que agilitzi el front comú amb les administracions, perquè les conclusions puguin estar a punt aviat”, va afegir-hi Nomen.

 

LA DESVIACIÓ DE LA MASSANA COSTARÀ 46 MILIONS

La desviació de la Massana ja té un crèdit extraordinari de més de 46 milions d’euros, per començar l’execució de les obres. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, tot ressaltant que es tractava de la xifra més important de les aprovades pel gabinet. Així mateix, l’executiu també va sotmetre a discussió el crèdit per a la nova seu de la justícia, però no va ser aprovat. Segons un document facilitat pel Govern, també es va aprovar un crèdit de 2,3 milions destinats a la informatització i a la millora de l’administració electrònica, una de les trenta accions a les quals el Govern es va comprometre després de les taules de diàleg per al desenvolupament econòmic. Una altra partida important serà la de la construcció del nou edifici del COEX a Encamp, per al qual l’executiu sol·licitarà 5,8 milions d’euros. A més, el Govern invertirà poc més de dos milions en el manteniment i la millora de refugis de muntanya, i prop de 100.000 euros als serveis de la secretaria d’Estat per a la reforma de l’administració.

pdf3.jpg