Enric Guinart
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va instar els països que integren el Consell d’Europa a no passar per alt la Convenció Europea de Drets Humans.
I és que en el marc de l’Assemblea Parlamentaria que s’està celebrant aquesta setmana a Estrasburg, el màxim dirigent de l’Alternativa va intervenir en un debat que va servir per analitzar la crisi que viu el Tribunal de Drets Humans.
Durant el seu seu discurs, Bartumeu va posar sobre la taula unes dades que constaten el col.lapse que viu l’ens judicial del vell continent.
En aquest sentit, el president del Grup Socialdemòcrata va explicar, d’una banda, que el 55% de les causes pendents del citat Tribunal provenen de només cinc països (Rússia, Romania, Turquia, Ucraïna i Polònia) i, de l’altra, va indicar que sumen 57.990 causes sobre un total de 99.532 expedients pendents de resolució. És per aquest motiu que Bartumeu va lamentar que el marge d’apreciació dels tribunals dels països citats poden portar a la implantació d’una «Europa de dos velocitats en Drets Humans». I davant d’aquesta situació, el polític socialdemòcrata va lamentar la falta de respecte de certs països per la Convenció Europea de Drets Humans i va demanar actuacions concretes en casos com el de la Federació russa.
RECORDATORI / En aquest sentit, el passat mes d’abril el Consell d’Europa va emetre un recordatori a Rússia sobre la necessitat de ratificar el Protocol addicional a la Convenció Europea. Més concretament, es tracta del Protocol 14, designat per simplificar i accelerar els litigis del Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha estat signat i ratificat per a tots els Estats del Consell d’Europa excepte Rússia, que el passat mes de desembre va declinar ratificar-lo perquè segons el seu punt de vista les normes proposades contradiuen els principis bàsics de la Convenció i podria portar a una discriminació. En aquesta conjuntura, Bartumeu va deixar clar que «no podem acceptar que Rússia retardi l’aplicació del Protocol».
I és que el Protocol no entrarà en vigor fins que no hagi estat ratificat per a tots els Estats membres. Igualment, a la reclamació de Bartumeu s’hi van sumar la majoria de parlamentaris presents a la Cambra. En acabar, Bartumeu va explicar a aquest diari que «les estadístiques demostren que hi ha cinc països que s’emporten més de la meitat dels casos del Tribunal». Bartumeu també es va mostrar confiat que «els bons discursos de Rússia es converteixin en una realitat»
D’altra banda, l’agenda de la delegació del Consell General a Estrasburg seguirà avui amb la intervenció de la consellera del Grup Parlamentari Liberal, Eva Garcia. Com a integrant de la Comissió de qüestions econòmiques i de desenvolupament, la política massanenca exposarà l’anàlisi de la Comissió de Medi Ambient i Agricultura sobre la situació de l’economia mundial del 2007.
En aquest debat hi tindrà un pes específic el parlament del secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Àngel Gurria.
La participació dels parlamentaris del principat es clourà el dijous al matí amb la presentació de l’informe sobre la Despenalització de la difamació, que anirà a càrrec del mateix Bartumeu com a membre de la comissió de qüestions jurídiques i de Drets de l’Home. L’imforme del polític socialdemòcrata presentarà diferents propostes com ara l’exclusió de les penes de presó en el cas de difamació i la lluita per millorar la protecció dels periodistes. Bartumeu també demanarà a l’Assemblea Parlamentària que els alts càrrecs polítics així com els caps d’Estat no disfrutin de més protecció contra la difamació que la resta de ciutadans.