Bartumeu limita a ApC el pacte previ del Pressupost 2011

Autor: IAGO ANDREU
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reiterar ahir la predisposició de l’Executiu socialdemòcrata a pactar les línies generals del Pressupost abans d’enviar al Consell General el projecte de llei a principi de tardor. I va acotar més els termes d’aquesta negociació: les converses prèvies seran amb Andorra pel Canvi i tindran lloc, principalment, a partir de la segona quinzena de juny, un cop celebrat el debat d’orientació política a la Casa de la Vall.

Bartumeu va explicar ahir el contingut de la reunió que va mantenir amb el president del Grup ApC, Eusebi Nomen, dilluns. En aquella trobada ja es va abordar la qüestió de les línies mestres del Pressupost. El cap de Govern va afirmar que la situació és clarament diferent a la de l’any passat: segons Bartumeu, l’estiu passat els socialdemòcrates es van trobar amb un estat de coses heretat dels governs liberals, amb un calendari ajustat i poc marge de maniobra. Aquest cop les coses són diferents i el Govern vol consensuar els comptes públics abans d’enviar el projecte de llei al Consell General.

Tot i que el cap va assegurar que no té intenció d’excloure a ningú de les negociacions, el cert és que els reformistes no semblen estar convocats a aquestes converses prèvies i s’hauran de limitar a fer esmenes, a la totalitat i parcials, un cop el text arribi a la Casa de la Vall. El calendari del Govern és com segueix: a partir del 17 i 18 de juny –dies en què tindrà lloc el debat d’orientació política– s’obriran les negociacions amb ApC per configurar el Pressupost. Durant l’estiu quedaran enllestides les línies mestres i les grans xifres d’uns comptes que arribaran al Consell previsiblement al setembre.

A la reunió entre Batumeu i Nomen també es va tractar la carta que el líder d’ApC va enviar al cap de Govern fa dues setmanes proposant un front comú de l’Executiu, el Consell, els comuns i els sindicats per reformar l’Administració i revisar l’estructura territorial de l’Estat. Bartumeu es va mostrar ahir obert a parlar d’aquests temes, però va rebutjar la idea de fer coincidir tots aquests sectors en una sola taula. Va proposar la fórmula “que ja vam emprar el 1992 quan es va definir el model actual de competències i transferències” d’una taula amb el Govern, el Consell i els comuns. Els sindicats participarien en un altre nivell de negociació amb l’Executiu i els grups parlamentaris.

O PRESSUPOST O ELECCIONS

Bartumeu va reiterar ahir l’anàlisi de la situació que ha repetit en els últims mesos: sense comptes públics, hi haurà eleccions anticipades. “Si al gener no hi ha Pressupost, aprovat, hi haurà dissolució del Consell General i noves eleccions”, va afirmar el cap, per precisar després que només es tractava d’una “hipòtesi”. “Els nostres plantejaments no passen per anar a eleccions anticipades i Andorra pel Canvi també ho descarta. No és el que al país li convé en temps de crisi”, va afirmar Bartumeu a la compareixença d’ahir.

pdf3.jpg