AFMMA i TRANA reclamen agilitzar les ajudes per als discapacitats

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 7 de Maig de 2010

L’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra (AFMMA), conjuntament amb l’Associació TRANA-esclerosi múltiple, van reunir-se ahir al migdia amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Una de les principals reivindicacions que van posar sobre la taula de l’Executiu és la necessitat d’agilitzar els tràmits i els ajuts que reben els discapacitats.

La presidenta de TRANA, Rosa Puigdellívol, va definir com “un calvari” el procés de sol.licitud d’aquestes persones per a qualsevol ajuda pública, per falta de temps, per dificultat d’accés i per la necessitat en la majoria dels casos d’un acompanyant. Puigdellívol també va lamentar la lentitud i poca difusió de les lleis: “Un cop es posen en marxa, tot hauria d’anar més ràpid i ser més clar, no només pot publicar-se a través del BOPA perquè els afectats no tenen moltes facilitats per entrar i consultar-lo”. La presidenta de TRANA es referia, entre d’altres, a les modificacions de la llei de la CASS per cobrir les pensions d’adults minusvàlids, aprovades a mitjan octubre passat.

Les dues associacions van expressar la dificultat d’aplicació de la nova llei, una queixa que el cap de Govern va respondre amb una reunió explicativa, ja fixada al calendari, entre les entitats i la CASS.

Una altra de les reivindicacions exposades durant la trobada d’ahir és la necessitat de garantir un millor seguiment al malalt. Bartumeu va comprometre’s a treballar-hi, a través de la recent creada Secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar. En aquest sentit, les dues associacions consideren que totes aquestes polítiques de treball s’han de consensuar en el marc de la Comissió Nacional de Discapacitats (Conadis). L’AFMMA i TRANA van lamentar “l’endarreriment” en les convocatòries de reunió de la comissió.

FORA DE LA FAAD

D’altra banda, les dues associacions van decidir darrerament desvincular-se de la Federació Andorrana d’Associacions amb Discapacitats (FAAD), creada a final del 2007 i que fins ara reunia set entitats. Els motius, divergència d’opinions entre el director de la FAAD, Antoni Rogel, i l’AFMMA i la TRANA. La presidenta de l’AFMMA, Rosa Lluís, va exposar que “no anàvem en la mateixa sintonia”, mentre que Rogel va manifestar que per la seva part no hi havia cap problema i que van ser les dues entitats les que “en una reunió van aixecar-se i van marxar sense donar cap explicació al respecte”. El director de la FAAD va lamentar l’escissió perquè “el treball de molts anys ara anirà per separat, i fa que perdem força”, i va pronosticar que “quan s’ho pensin millor acabaran tornant”. De fet, Rogel va informar que, legalment, encara no s’han donat de baixa, un aspecte que Puigdellívol va negar.

Davant la polèmica i la discussió, Puigdellívol i Lluís van demanar ahir a Bartumeu un espai separat al local actual de la FAAD, per desenvolupar el seu treball independentment, una petició que el cap de Govern es va comprometre a resoldre ràpidament.

pdf3.jpg