Bartumeu estima una despesa d’entre 313 i 368 milions per aquest any

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 6 de Maig de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anticipar ahir que les despeses projectades per a aquest any són superiors als 313 milions d’euros, mentre que els ingressos arribaran, com a màxim, als 307 milions.

A partir d’aquestes previsions, Bartumeu va afirmar que la demanda del grup reformista que els crèdits extraordinaris es tramitin amb càrrec a nous ingressos és “tècnicament irrealitzable” i va avisar que si algun grup parlamentari bloqueja el crèdit per a serveis bàsics “al final del circuit haurà d’assumir les seves responsabilitats”.

Bartumeu va explicar, durant la compareixença posterior al consell de ministres, que el Govern està treballant amb un marge d’entre 313 i 368 milions de despesa, mentre que el pressupost inicial preveia prop de 384 milions. El cap de Govern va explicar que fins ara s’ha activat les dotzenes parts de cinc mesos i plurianuals per valor de 20 milions, i s’ha fet transferències als comuns per valor de 49,5 milions, cosa que suma “uns 200 i escaig milions d’euros”.

Així mateix, Bartumeu va assegurar que els ingressos “no superaran mai els 306,9 milions” i va especificar que els 25 milions d’euros que el Govern preveia ingressar en concepte d’impostos suplementaris sobre el tabac no entraran en la seva totalitat, ja que “en els primers quatre mesos els importadors han pogut omplir els magatzems sense pagar aquesta taxa”.

El cap de l’executiu va mantenir que “les xifres són les que són” i va avisar que el grup parlamentari reformista esmena els projectes de crèdit extraordinari i suplements de crèdit “en sentit tècnicament equivocat” en l’àmbit pressupostari, ja que “no es pot tramitar crèdits extraordinaris amb càrrec a nous ingressos”. Així, Bartumeu va avançar que, malgrat les esmenes reformistes, el Govern seguirà aprovant crèdits amb càrrec a l’endeutament. En aquest sentit, el màxim responsable de l’executiu va informar que ahir van analitzar “crèdits extraordinaris per una suma de 62 milions d’euros i suplements de crèdit per valor de 661.000 euros” i va avançar que el consell de ministres els aprovarà la setmana vinent amb algunes modificacions.

Assumir responsabilitats

Pel que fa a la possibilitat que s’acabi produint un bloqueig mitjançant l’aturada dels ingressos de l’Estat, el cap de Govern va avisar: “Si es produeix mesos després d’haver-se anunciat que no es produiria un bloqueig en l’activitat d’injecció en l’economia de diners de l’administració pública per executar obres o per remunerar la prestació de serveis, aquells que ho bloquegin des del Consell General, si és el cas, ho hauran d’explicar.” No obstant, el màxim responsable de l’executiu es va mostrar confiat “en la responsabilitat de les forces polítiques en un moment delicat com l’actual”.

El Govern preveu enllestir al juny el projecte de llei d’assistència lletrada

El Govern preveu entrar a tràmit parlamentari durant el mes de juny el projecte de llei que ha de regular el dret a disposar d’assistència lletrada des del moment de la detenció. Ho va avançar ahir el cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, que va recordar que abans que s’acabi aquest període de sessions també vol entrar a tràmit el projecte de llei de la carrera judicial. En aquest cas, Bartumeu va apuntar que, tot i que s’està prenent com a base el treball que es va fer durant l’anterior legislatura, “encara falta la definició política d’algunes situacions que estan en el text”.

El cap de Govern va assegurar que s’està acabant de preparar el projecte de llei sobre l’assistència lletrada, una qüestió que ha portat polèmica durant en els últims mesos i que es troba ara al Tribunal Constitucional, després que es conegués la sentència del tribunal d’Estrasburg contra l’Estat de Turquia que recomanava que hi hagués assistència lletrada des del moment de la detenció. Això ha comportat que en un bon nombre dels judicis que s’han celebrat darrerament els advocats hagin al·legat aquesta sentència per demanar que es declarés nul·les les causes.

pdf3.jpg