Capdavanters en gestió del reciclatge

Autor: Editorial
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 4 de Maig de 2010

El ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, va assegurar ahir que els objectius fixats al Pla nacional de residus 2006-2011, que estableixen com a fita superar el 55% de reciclatge per part de la població i empreses, són una meta factible.

Així, el polític massanenc va expressar la voluntat del Govern d’assolir els mínims de recollida selectiva fixats en el pla i, en aquest sentit, es va comprometre a treballar permanentment “per aconseguir-ho, sense acomodarnos”. S’ha de tenir en compte que, a dia d’avui les xifres de reciclatge del vidre, paper i cartró i envasos es troben 9, 4 i 6,5 punts per sota dels objectius, respectivament. El ministre també es va referir a la modificació del pla que ha de fomentar la gestió dels residus entre els anys 2012-2016 i va deixar clar que l’Executiu no rebaixarà de forma gratuïta cap límit. Mentrestant, des de l’Apapma, Carles Iriarte reclama una revisió del pla a l’alça, ja que des de l’associació consideren que les xifres actuals són molt millorables. Perquè es facin progressos en aquesta esfera tant des del Govern com des de l’Apapma coincideixen en el fet que s’ha d’aconseguir que tots els establiments del sector de l’hostaleria duguin a terme de forma efectiva la separació de residus i col.laborin activament amb les propostes del ministeri. El nombre de negocis que s’han adaptat en matèria de reciclatge ha crescut, però la xifra encara és massa baixa, sobretot per la petita dimensió de molts establiments que dificulten aquest procés. Si bé trobem molt coherent que es vulgui analitzar cas per cas per tal de cercar-hi solucions, creiem que de mica en mica s’hauria d’implantar una política de sancions. I és que el respecte al medi ambient és una obligació tant o més important que d’altres obligacions que té la ciutadania i precisament el règim sancionador existeix per castigar aquells que acostumen a moure’s al marge de les legislacions en una temàtica tan sensible com la que ens estem referint.

D’altra banda, entenem que en aquesta matèria Andorra, igual que en d’altres qüestions, ha de seguir la guia que marquen les polítiques fomentades per la Unió Europea (UE) en la línia de prioritzar la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus. Per això s’ha d’invertir en els instruments que facin possible la consecució d’aquest objectiu. Igualment, també pensem, tal com va reclamar el mateix Iriarte, que l’Executiu ha de treballar per tal de ser capdavanter en la gestió del reciclatge perquè el país reuneix les condicions per ser pioner en aquest terreny.

També serà necessària la lògica col.laboració de les set administracions comunals en aquesta tasca, així com un constant impuls de la conscienciació ciutadana.

pdf3.jpg