Els treballadors del comerç perden deu hores de festa del calendari

Autor: eva arasa
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 d'Abril de 2010

El Consell de Ministres va acordar ahir la modificació del decret de 18 de novembre del 2009, relatiu als horaris comercials per a aquest any.

Amb la modificació acordada, seran vuit les tardes de diumenge d’obligat tancament, en comptes de les deu decretades originalment, de manera que els treballadors del comerç perden finalment deu hores de festa respecte al primer decret.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va ser l’encarregat de confirmar ahir allò que feia setmanes que circulava entre les associacions de comerciants, i és que els diumenges 16 de maig i 28 de novembre els establiments comercials podran obrir fins a les 19 hores i no tindran l’obligació, per tant, de tancar a les 14 hores. López va haver d’admetre que el decret original compensava les hores de festa dels treballadors, en el sentit que les hores de més que faran els dies que les botigues poden obrir fins a les 21 hores quedaven compensades amb les deu tardes de diumenge d’obligat tancament.

Ara, en canvi, seran vuit les tardes d’obligat tancament i les deu hores de festa que perden els treballadors del comerç no es podran compensar amb cap altre dia, ja que “no hi ha cap altre diumenge disponible que compleixi els requisits que havíem establert a l’hora de decidir quins dies s’ha de tancar a les 14 hores”. Aquests requisits són, entre altres, que siguin diumenges fora de la temporada d’hivern i la temporada d’estiu i que, preferentment, se situïn a final de mes.

En el cas del 16 de maig, el ministre Pere López va admetre “un error en el decret original”, tenint en compte que aquell diumenge coincideix amb la fi d’un pont a França. Precisament la no-coincidència amb les festivitats dels països veïns i els consegüents ponts era un altre criteri que l’Executiu havia fixat a l’hora de determinar els diumenges de tancament.
Pel que fa al 28 de novembre, López va aclarir que el canvi ve motivat “per la possibilitat que les estacions d’esquí avancin l’inici de la temporada una o dues setmanes”. Si l’obertura de pistes s’avancés efectivament dues setmanes, “aleshores el 28 de novembre seria el primer diumenge de temporada”, va assenyalar el ministre.

CONSELL ECONÒMIC, AL MAIG

López va aprofitar la compareixença posterior al Consell de Ministres per anunciar la creació, el mes vinent, d’un Consell Econòmic i Social. El nou organisme ha de servir per donar continuïtat a les taules de desenvolupament econòmic convocades pel Govern actual i que aplegaran tant les associacions de comerciants com els sindicats i els representants dels treballadors.

Una de les funcions del consell econòmic serà justament “intentar trobar la millor solució de cara a atansar al màxim els objectius –no sempre coincidents, com és lògic– de comerciants i treballadors”, amb paraules de López. Quant a la repercussió de la creació d’aquest consell sobre el decret d’horaris comercials per a l’any vinent, el titular d’economia va avançar que “si és troba una solució de cara a l’any vinent, doncs encara millor”.

pdf3.jpg