La informació de processos judicials entre el 1983 i 1993 es trasllada a l’Arxiu Nacional

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

Noranta caixes amb informació judicial entre els anys 1983 i 1993, que ha perdut vigència informativa, i que té consideració de conservació permanent atenent a la importància dels seus valors històrics, han estat transferides a l’Arxiu Nacional d’Andorra amb l’objectiu de tenir cura de la seva conservació.

En concret la informació que s’ha transferit és dels antics Tribunals Superiors de Corts, del Tribunal Administratiu i Fiscal i del Jutge d’Apel·lacions.

L’accés a la consulta d’aquesta informació, que no supera els 50 anys, s’ha de fer a través de demanda d’accés al mateix Tribunal sempre que la persona que ho sol·liciti no sigui una de les parts interessades.

La ministra de Cultura, Susanna Vela, i el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Muntanya, van signar dijous el conveni per fer possible aquest trasllat d’informació. En concret, són els expedients dels antics Tribunals Superiors de Corts dels 1991 al 1993, del Tribunal Administratiu i Fiscal de l’any 1991 al 1993 i dels Jutjats d’Apel ·lacions dels 1983 al 1993.

Alguns dels avantatges que va citar la ministra de Cultura, Susanna Vela, sobre aquest trasllat tenen a veure amb la recerca de la informació. La màxima responsable de Cultura va posar en relleu que les fonts de la justícia aporten informació sobre l’organització de la justícia al país i serveixen d’ajuda per estudiar l’organització i funcionament de la vida en societat. La ministra de Cultura va afegir que l’Arxiu Nacional custodia la documentació més antiga del Fons del Tribunal de Corts, declarat bé d’interès cultural l’any 2004, i també documentació procedent de la Batllia que va ser transferida entre l’any 2000 i el 2004. Amb aquesta transferència es contribueix a complementar el fons del Tribunal de Corts ja conservat a l’Arxiu Nacional des de l’any 1992.

La documentació que s’ha transferit gràcies a aquest conveni s’adequarà a l’arxiu i es farà un inventari. La informació serà restringida, atès que es tracta d’una informació «sensible», va puntualitzar la ministra, i només es podrà consultar amb una autorització del Tribunal Superior de la Justícia.

pdf3.jpg