La gestió de residus durant l’any passat, efectuada pels ciutadans i les empreses del país, va millorar en relació a l’any anterior, permetent assolir un percentatge de reciclatge del 33% respecte al total de residus. Tot i la crescuda, generalitzada tant pel vidre com pels envasos i el paper i cartró, les dades totals encara estan per sota dels objectius proposats pel Pla nacional de residus 2007-2011.
La xifra actual del 33% està almenys 22 punts per sota de la xifra ideal i establerta legalment al 2006, fixada entre el 55% i el 80% de separació de reciclatge. El ministre de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va justificar aquesta diferència perquè el Pla nacional de residus es va elaborar des d’un caire “molt optimista”. Amb tot, Alay va assegurar que des del ministeri treballaran per “seguir millorant i no decréixer, sobretot en el cas dels envasos”, tot i que va reconèixer que “cada vegada és més difícil mantenir els percentatges d’augment”.
Ni en vidre, ni en paper ni cartró, ni en envasos, s’assoleixen els objectius, i precisament en aquest darrer cas és on s’ha de treballar més (al 2009 la xifra va ser del 16% i l’objectiu fixat per Europa era del 22%). En canvi, la recollida selectiva dels residus elèctrics i electrònics és l’únic àmbit en què s’han complert els objectius, tant els fixats pel Pla nacional com els establerts en l’àmbit europeu, que és de quatre quilograms per habitant i any.
LA COMPARATIVA
No obstant això, aquest 33% de reciclatge no deixa de ser una bona xifra si es trasllada en una comparativa amb l’exterior. A Espanya, per exemple, la cap d’Àrea de Gestió i Control Ambiental, Sílvia Calvó, va explicar que la mitjana de reciclatge se situa al 17%. En el cas concret català, molt conscienciat amb la problemàtica, la mitjana és només un punt superior a l’andorrana. Pel que fa a l’organització internacional OCDE, la xifra se situa en el 30%. El model segueix sent França, que recicla el 44% del total.
A més de les 24.206 tones reciclades durant tot l’any 2009, 39.500 tones més també van tenir una reutilitat, en aquest cas, energètica. Totes elles van ser aportades a la fossa del Centre de Tractament de Residus per ser incinerades, i van permetre generar 18.536 MWH d’energia en forma d’electricitat. Finalment, el 3% de residus restants, 1.238 tones en forma de cendres i 7.259 tones en forma d’escòries, van ser exportades.a la localitat catalana de Ponts i a una planta francesa, respectivament.