Educació treballa per reduir del 20% al 10% la taxa de docents eventuals

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 d'Abril de 2010

L’elevat nombre de docents eventuals que té actualment el sistema educatiu del país preocupa al Ministeri d’Educació i Cultura. Dels aproximadament 700 professionals de l’ensenyament que treballen actualment, 150 ho fan en règim d’eventualitat.

El percentatge d’aquest sector d’educadors amb relació al total supera el 20%, mentre que la mitjana europea se situa entorn del 10%. Per aquest motiu, segons va explicar a aquest rotatiu el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, el ministeri està treballant per tal de reduir a la meitat el nombre d’eventuals, i situar així el percentatge total en un volum similar al de la mitjana del 10% d’Europa.

Un primer pas per assolir aquest objectiu, va explicar Roig, ha estat el treball d’anàlisi del nombre de places actuals, la tipologia i les necessitats cara els propers anys, elaborada per tècnics del ministeri aquests darrers mesos. El segon va ser la publicació al BOPA aquest mes de març passat d’una convocatòria en forma d’edicte per tal de cobrir 12 places, que “actualment ocupen personal docent eventual per haver-se quedat desertes”, va explicar Roig. Aquesta convocatòria s’ha efectuat en caràcter d’excepcionalitat, tenint en compte que les mesures de reactivació econòmica impulsades pel Govern l’any passat no permeten la creació de noves places de funcionaris. Per aquest motiu, va explicar Roig, la convocatòria ha requerit de l’aprovació prèvia del Ministeri d’Economia i Finances.

En qualsevol cas, el secretari d’Estat va recordar que aquestes 12 places no són per ampliar la plantilla actual de docents, sinó per cobrir-les amb professional fix.

MÉS DE 12 DOCENTS

El treball del ministeri per tal de reduir el percentatge de docents eventuals del farà un pas important amb la cobertura d’aquesta convocatòria, tot i que no serà suficient. Roig va assegurar que “falten més que 12 educadors”, però la situació econòmica actualment no facilita la contractació de funcionaris. Els propers cursos, però, s’anirà treballant en aquest sentit.

Roig va parlar de la importància del personal estable per tal de “consolidar els claustres dels centres educatius”. No obstant això, el secretari d’Estat va alabar la tasca dels docents eventuals: “Són bons professionals, treballen amb la mateixa qualitat que la resta”.

De fet, els eventuals mantenen una tasca essencial, segons considera el ministeri, com es demostra en el fet que l’Administració està treballant en la creació d’una borsa fixa de docents substituts per tal d’anar cobrint les baixes temporals que es produeixen durant el curs.

pdf3.jpg