El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir públicament que l’Executiu havia encarregat una auditoria financera del Centre de Tractaments de Residus (CTRASA) perquè s’han constatat diverses irregularitats «que tenen el seu origen en la gestió del sobrecost de la construcció del Centre de Tractament de residus i requereixen d’una anàlisi exhaustiva per determinar la naturalesa i abast de les mateixes».
Bartumeu va recordar que el Govern gestiona la majoria de CTRASA i va afegir que «tenim seriosos dubtes de la gestió i de la situació econòmica de la societat». També va informar que «el Govern ha demanat igualment en el marc del Consell d’Administració de CTRASA la correcció de determinades partides dels comptes de l’exercici 2009, sense perjudici que es facin noves modificacions en seguiment del procés de revisió que s’ha endegat».
Segons va explicar el cap de Govern «hi ha un calendari en què ens correspondria aprovar ja els comptes de CTRASA. De moment no podem aprovar els comptes d’aquesta societat». També va dir que l’auditoria hauria d’estar enllestida durant les properes setmanes, «abans de l’estiu» ja que «les que decisions que s’han de prendre han de ser-ho de manera ràpida».
D’altra banda, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va informar ahir que el Consell de Ministres va aprovar per al consegüent tràmit al Consell General, el Projecte de Llei de règim d’autorització per a la creació de noves operatives del sistema financer. Amb aquest projecte es supera la situació actual de statu quo en el sistema financer andorrà i s’obre la porta a noves inversions en el sector, així com el règim especial d’inversions estrangeres directes en aquestes entitats que poden assolir el 100% del capital social o dels seus drets de vot.
López va assegurar que amb aquesta llei s’atribueix a l’Institut Nacional de Finances (INAF), com a entitat pública institucional especialitzada i independent en l’àmbit de la supervisió del sistema financer andorrà, la competència per atorgar les autoritzacions. Aquesta obertura es durà a terme després que el Consell General aprovi la llei i d’un període transitori de sis mesos i durarà fins al 31 de desembre de 2012. En aquest període l’INAF pot atorgar un màxim de dues autoritzacions per a la creació d’entitats bancàries, quatre per entitats financeres, no bancàries, de crèdit especialitzat, dos per a societats financeres d’inversió, dues per a agències financeres d’inversió, quatre per a societats gestores de patrimonis, quatre per a assessors financers i quatre per a societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva. Un cop aprovada la llei, posteriorment, el Consell General s’haurà de pronunciar abans que acabi el segon semestre del 2012, sobre el ritme temporal que haurà d’adoptar el procés d’obertura del sistema financer en l’etapa posterior a la regulada fins al 31 de desembre del 2012.
López va assegurar que «de moment no hi ha hagut cap entitat financera que hagi mostrat el seu interès prop del Govern per instal·lar-se aquí» i va afirmar que l’obertura del sector bancari andorrà havia estat demanada pel Banc d’Espanya. La institució del país veí havia reclamat aquesta obertura perquè hi hagi reciprocitat atès que entitats financeres andorranes volen efectuar operacions amb bancs espanyols. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, també va explicar que alts càrrecs del Govern portuguès havien expressat a l’Executiu el seu interès perquè un banc d’aquest país s’instal ·li al Principat. Aquesta petició es va dur a terme durant la visita oficial que el president portuguès, Aníbal Cavaco Silva, va realitzar recentment a Andorra.