L’executiu preveu autoritzar la creació de dos bancs forans fins a l’any 2012

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 1 d'Abril de 2010

El consell de ministres, que ahir va comptar per primer cop amb la presència de Gerard Bàrcia i de Claude Benet, va aprovar el projecte de llei que ha de permetre l’obertura gradual del sector financer al Principat.

La norma, que serà efectiva mig any després de passar el tràmit parlamentari, regula la primera etapa del procés, que s’allargarà fins al 31 de desembre del 2012.

Fins aquesta data, el projecte de llei preveu que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) podrà autoritzar la creació de dos entitats bancàries; quatre entitats financeres de crèdit especialitzat, dos societats i dos agències financeres d’inversió. Pel que fa a les societats gestores de patrimonis, els assessors financers i les societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva, el text preveu quatre autoritzacions per a cadascuna.

L’anomenat projecte de llei de règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer obre la porta a noves inversions en el sector, així com el règim especial d’inversions estrangeres directes en aquestes entitats, que poden assolir el 100% del capital social o dels seus drets de vot. Així mateix, el text atribueix a l’INAF, com a entitat pública institucional especialitzada i independent en l’àmbit de la supervisió del sistema financer andorrà, la competència per atorgar les autoritzacions. Pel que fa al criteri de gradualitat, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va argumentar que de moment s’ha establert aquestes autoritzacions, mentre que “l’últim semestre del 2012, es tornarà a obrir la possibilitat d’ampliar o posar un nou ritme d’obertura”.

Durant la compareixença posterior al consell de ministres, López va mantenir que l’aprovació del projecte de llei per part del Consell General “és un dels dos elements indispensables per a l’obertura del nostre sistema financer”, que es completa amb la norma de reciprocitat. En aquest sentit, el titular d’Economia i Finances va explicar que “un cop entri en vigor la llei, aquesta reciprocitat amb entitats no andorranes es complirà i permetrà complir la demanda del Banc d’Espanya.

Pel que fa a les entitats interessades, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, únicament va confirmar l’interès expressat pel Govern portuguès, que va apuntar la Caixa General de Dipòsits com a aspirant a instal·lar-se al Principat. No obstant, el procés perquè la norma sigui efectiva pot allargar-se fins a l’any vinent, ja que primer cal que passi pel Consell General, i “un cop aprovada la llei, ha de passar un període transitori de sis mesos, a partir dels quals es podrà presentar les sol·licituds a l’INAF”, segons va constatar López.

pdf3.jpg