Bàrcia i Benet s’incorporen “per reforçar l’executiu”

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 27 de Març de 2010

Ministre d’Ordenament Territorial, l’un. Ministre de Turisme, Comerç i Indústria, l’altre. Modificar la Llei del sòl, l’un. Retocar el decret que fixa els horaris comercials, l’altre. Gerard Bàrcia, l’un. Claude Benet, l’altre.

Tots dos van prometre ahir el nou càrrec. Tots dos s’incorporen al Govern “per reforçar l’equip”, segons va manifestar el màxim responsable de l’executiu, Jaume Bartumeu. El cap de Govern va reiterar que els dos nous ministres són de la seva confiança i que permetran descarregar de feina d’altres components del gabinet, per així “aconseguir una distribució equitativa de les càrregues de Govern”. I va dir que les “diverses interpretacions” que s’hagin pogut fer de l’arribada a l’executiu de Bàrcia i Benet han estat “sovint força desencertades”. Els dos ministres s’incorporen formalment a l’activitat dilluns. Després de les vacances de Setmana Santa Bartumeu té previst anunciar el nom de la nova secretària d’Estat d’Igualtat.

Gerard Bàrcia, que va convocar una notable presència canillenca a la sala més enllà de la família –dels cònsols actuals i l’exministre Xavier Jordana als companys del comú o la consellera general Bibiana Rossa–, va afirmar que la primera pretensió és poder arribar a modificar la Llei del sòl “amb consens polític”. I malgrat no voler-se pronunciar sobre els canvis necessaris perquè “són tècnics i complexos”, sí que va assegurar que la normativa, a través dels plans d’urbanisme, es fa “difícil d’aplicar i esdevé molt interpretativa”. El nou titular d’Ordenament Territorial es va mostrar disposat a implicar en els canvis tant els comuns com els sectors privats implicats en la gestió o l’aprofitament del territori.

Encara més convidats va congregar un Claude Benet que per fora semblava menys nerviós que el nou company. No va ser tan concret en prioritats. De fet, va recordar, no s’esperava ser ministre tenint en compte que “estava allunyat de la política”. Després de deixar clar que “estem en una crisi complicada”, va afirmar que vist que el Principat és un destí turístic “s’ha d’atendre bé” els turistes i “s’ha de cuidar el país”. Es va mostrar preocupat per l’alt nombre de comerços tancats i va insinuar la possibilitat de buscar límits al preu dels lloguers dels locals. Preguntat sobre els horaris comercials va explicar que és “una persona sensible” i “suposo que hi haurà retocs”.

pdf3.jpg