L’Hospital aplicarà els estàndards europeus

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 25 de Març de 2010

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell va iniciar ahir amb una classe formativa el procés d’acreditació del centre. Es tracta d’un dels objectius del Pla Estratègic de Salut i del SAAS que pretén aconseguir la implantació d’uns estàndards europeus per donar garantia als usuaris del centre.

El procés consistirà en examinar si es produeixen fins a 1.300 estàndards, dels quals 531 són essencials. Així ho va explicar ahir Lluïsa López, cap del Servei d’Acreditació de la Direcció General de Recursos Sanitaris de la Generalitat de Catalunya, que en un primer contacte amb el centre andorrà va manifestar que ja “hi ha cultura de qualitat”. La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va manifestar que aquest procés d’acreditació servirà “per garantir la continuïtat assistencial perquè no hi hagi cap ruptura en el circuit de l’usuari”, va explicar. Rodríguez va avançar que tant la residència d’Enclar com la del Cedre també passaran aquest procés.

L’aplicació d’aquesta acreditació consisteix en “contrastar el que hi ha a l’hospital amb els estàndards o indicadors per apostar per una cultura de qualitat”, va explicar el director del SAAS, Carles Constante. Es tracta de millorar criteris de gestió, d’estratègies, de recursos de l’estructura i del procés assistencial.

L’acreditació de l’hospital servirà perquè l’usuari tingui unes garanties de qualitat pel que fa al servei assistencial. Segons va explicar Constante (que ha treballat en l’acreditació d’altres centres), el que comporta és fer una feina de col.laboració amb altres centres i tenir un esperit de millora. Es podran suplir buits assistencials que hi ha.

La durada aproximada del procés d’acreditació està entorn de dos anys i inclou una primera fase d’autoavaluació, amb el conseqüent procés de millora i una segona fase d’avaluació externa amb una empresa independent i acreditada. El procés conclourà amb la certificació per part del ministeri, tot i que després es farà un seguiment anual.

Salut ha elegit el procés d’acreditació del sistema català per afinitat cultural i perquè segons va dir Rodríguez, hi ha uns lligams forts per la cooperació transfronterera. Constante va destacar que el català és un referent a Europa i dóna l’opció de comparar-ho amb la xarxa hospitalària de provisió pública.

pdf3.jpg