Bartumeu no veu fuita de capitals

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va parlar ahir en una compareixença a la Borsa de Barcelona sobre les reformes financeres que el país està portant a terme.

I un dels temes sobre els quals va ser interrogat diferents vegades van ser els constants decomisos de diners que es registren a la duana de la Farga de Moles. Bartumeu va assegurar que no hi ha cap risc que es produeixi una fuita de capitals i va assegurar que les operacions dels agents espanyols “tenen poquíssim a veure” amb la signatura que s’ha culminat amb Espanya fa poc. Si bé va reconèixer que aquestes intervencions arriben “en el pitjor moment”, va posar en relleu que les quantitats de diners són “relativament petites” i que responen més a “necessitats puntuals que tenen empresaris espanyols amb dipòsits a Andorra” per la crisi. A més, va recordar de nou que “els intercanvis d’informació seran sota demanda” per als casos documentats i amb una sèrie de requisits força exigents per al país que els sol·liciti. “El secret bancari continua parcialment vigent”, va assenyalar.

El cap de Govern va destacar que, malgrat que Andorra ja està dins dels estàndards que fixa l’OCDE, continua la negociació per a convenis amb estats com Alemanya, Austràlia o Uruguai, cosa que demostra l’àmplia voluntat de cooperació del país i de “ser de confiança i lleials”. L’ambaixador davant la Unió Europea, Òscar Ribas, que va acompanyar el cap de Govern, va lamentar la “hipocresia internacional” que han demostrat alguns estats a l’hora d’atacar els paradisos fiscals més petits. “Andorra era dels menys nocius que hi havia”, mentre que d’altres territoris, com els Estats Units, Irlanda, Suïssa o el Regne Unit, segueixen sense una aposta ferma per la transparència. “El que ha passat és que els paradisos canviaran de territori.”

Un altre dels assumptes que va abordar Bartumeu va ser l’interès d’una altra entitat financera del Principat per invertir a Espanya. Va afirmar estar al corrent de la compra per part de Banca Privada d’Andorra de Banco Madrid i que una segona entitat, el nom de la qual no va voler revelar, prepara una operació similar, que de moment “està en negociacions molt avançades”. Les dues transaccions compten “amb el ple suport” de l’executiu.

El cap de Govern es va desplaçar a Barcelona per explicar als in versors catalans que també és possible el camí a la inversa, perquè entitats estrangeres s’instal·lin al Principat. De fet, va recordar que ja havia succeït en el passat, amb els exemples de La Caixa i de BBVA. El fil argumental de l’exposició de Bartumeu van ser les normes de transparència que s’estan implantant. Així, va recordar a tots els presents que Andorra ja no figura en les llistes de l’OCDE de jurisdiccions no cooperants i que ben aviat també desapareixerà de la d’Espanya, un cop el Consell General hagi ratificat l’acord corresponent.

pdf3.jpg