El Govern posa el 2012 com a data de l’entrada en vigor de l’IVA i de la imposició directa

Autor:
Font: Més Andorra
Publicat el: 19 de Març de 2010

En una sessió del Consell General dominada pel discurs repetitiu i distanciat dels tres grups parlamentaris sobre la reforma fiscal, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va anunciar que el Govern preveu que tant la imposició directa com l’IVA entrin en vigor l’1 de gener del 2012.

En el debat sobre les esmenes  a la totalitat presentades pels grups reformistes i d’Andorra pel Canvi als projectes de llei de l’impost sobre societats, de l’impost sobre la renda de les activitats econòmiques i de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals –aquest últim només esmenat per CR–, López va dubtar de la proposta d’aplicació progressiva de la reforma fiscal feta per CR, ja que, va explicar, endarreriria la signatura dels convenis de doble imposició al 2015. El calendari i el model de reforma fiscal que vol aplicar l’Executiu va ser criticat per Eusebi Nomen (ApC), pel seu afany recaptatori. Una interpretació no compartida pels socialdemòcrates, que van insistir en la necessitat d’un model fiscal homologable amb Europa.

Per la seva banda, el reformista Ladislau Baró va demanar que es tingui en compte l’eficiència de la recaptació i va exigir tota la informació sobre la reforma fiscal. Baró va indicar que es tracta d’una qüestió que tindrà conseqüències importants en l’economia del país. El portaveu reformista va comentar que es tracta de textos delicats i que poden comportar efectes negatius si no es treballen a consciència. Així, Baró va repetir la voluntat del seu grup de treballar i col·laborar en la reforma fiscal, malgrat  haver presentat un text alternatiu conjunt per als diferents projectes de llei fiscals. Baró va advertir que la reforma no ha de comportar un augment de la pressió fiscal, una argumentació compartida per ApC. En relació a la fiscalitat, López va avançar que la imposició indirecta serà reformada a partir de l’abril amb l’entrada d’un projecte sobre l’IVA després que Baró reclamés aquest text per avaluar la futura pressió fiscal. El portaveu socialdemòcrata, Jordi Font, va coincidir amb Baró en la necessitat de disposar de la llei de l’IVA per poder analitzar la reforma fiscal i va considerar que s’estava «molt a prop d’un possible acord», s’entén que amb els reformistes, sobre la pressió fiscal. D’altra banda, el Consell General va aprovar l’informe del Tribunal de Comptes referent a les despeses electorals de les eleccions generals. L’informe constatava que els comptes dels diferents partits no presentaven cap irregularitat, tot i que es recomana un model únic de comptes. A més, es va acordar modificar el procés de nomenament dels membres del Tribunal de Comptes.

pdf3.jpg