Gerard Bàrcia i Claude Benet s’incorporen al Govern, on Alay perdrà protagonisme

Autor: rosa burgos
Font: més andorra
Publicat el: 16 de Març de 2010

Gerard Bàrcia, al Ministeri d’Ordenament Territorial i Claude Benet, al Ministeri de Turisme, Comerç i Indústria seran les dues cares noves en la primera remodelació que fa Jaume Bartumeu del seu Executiu.

Pere López es deslliura així de les competències de Turisme, però a la cartera d’Economia i Finances s’hi afegeix la d’Habitatge, fins ara dependent de la ministra Cristina Rodríguez, ja que, segons Bartumeu, és una àrea que López coneix molt bé.

Vicenç Alay, que els darrers dies ha estat focus de polèmica per la concessió del manteniment de la depuradora de Sant Julià a l’empresa de la qual n’és accionista, Ecotècnic, va ser deslliurat d’Ordenament Territorial, però conserva el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient.

El cap de Govern va anunciar ahir aquesta remodelació amb la qual queden enrere les seves declaracions de disposar només de sis ministres per mantenir un Govern «d’austeritat». Segons Bartumeu, «es feia evident ja que durant aquesta legislatura ha pogut veure que alguns ministeris estaven sobrecarregats» i, «mentre que en alguns ministeris es van nomenar secretaris d’Estat, en d’altres no ho vam saber fer o no ho vam fer».

La introducció de dos ministres més, provinents del nucli del Partit Socialdemòcrata fa que el gabinet ministerial agafi un perfil més marcadament polític que fins ara.

Pel que fa a la nova figura de ministre de Turisme, el cap de Govern va dir que, «davant la insistència que estaven rebent, en relació a aquesta necessitat, no volia que semblés que no hi volia donar prioritat». D’altra banda, en el cas de la creació del Ministeri d’Ordenament Territorial, va explicar que «es tractava de dos ministeris sumats en un i ha considerat que era millor que la feina estigués repartida» i va assegurar que aquesta decisió no ha tingut res a veure amb l’afer Ecotècnic, ja que en tot cas hauria hagut de deslliurar el ministre Alay de les competències de Medi Ambient.

Bartumeu va declarar que de moment no es planteja nomenar nous ministres, tot i que queda oberta la creació d’una secretaria d’Estat que assumeixi polítiques de benestar i d’igualtat.

La presa de possessió dels dos nous ministres tindrà lloc la propera setmana.

Reaccions de l’oposició

El president del grup parlamentari reformista, CR, Joan Gabriel, va respondre a la remodelació ministerial d’ahir dient que «representa la segona crisi de Govern, aquesta de molt calat i important». Gabriel va afirmar que «en menys d’un any Bartumeu ha hagut de fer dos moviments importants», en referència a la dimissió de la secretària d’Estat de Turisme, Valerie Lackner, cosa que el va dur a creure que «el Govern continua sense projecte de país, posant pedaços i mirant de sobreviure», i que «aquest Govern no té direcció i l’únic que fa és posar persones de l’entorn polític i càrrecs de rellevància del PS».

Joan Gabriel també es va mostrar també molt crític amb «la degradació del ministre Vicenç Alay quan encara no fa ni cinc dies assistíem a una defensa seva en el Consell General» i ara «hem assistit a una decapitació ministerial important en treure-li la cartera de més pes estratègic que hi ha dins del Govern».

Pel que fa al president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va celebrar la remodelació ministerial feta pública pel cap de Govern ahir. Nomen va dir que «trenca amb el discurs inicial que Jaume Bartumeu només volia un Govern de sis com a mostra d’austeritat, rigor i estalvi, i això és un gest per donar oxigen a Govern, no és el gest que es fa si es vol anar a eleccions anticipades.

Nomen va animar Bartumeu perquè amb aquests moviments «intenti donar continuïtat a aquesta legislatura i va acabar desitjant «la millor sort i els millors encerts» al nou Govern.

pdf3.jpg