Bartumeu afirma que la proposta fiscal de CR pot endarrerir els CDI

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Març de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va valorar ahir les línies mestres de les esmenes a la totalitat i del text alternatiu que el Grup Reformista va entrar dilluns als tres projectes de llei fiscals.

En espera de conèixer en detall les propostes reformistes, Bartumeu va advertir que l’aplicació progressiva dels impostos directes pot endarrerir en excés la signatura dels convenis per evitar la doble imposició (CDI) i va acusar CR de contradir el programa amb què es va presentar a les eleccions de l’abril.

“Per sota d’un tipus del 10% no obtindrem els CDI que, en principi, tant CR com nosaltres tenim com a objectiu”, va assegurar Bartumeu. “Si posem uns tipus molt baixos o endarrerim l’aplicació d’uns impostos homologables, podrem presumir de sobirania fiscal, però no aconseguirem aixecar el càstig que pateixen actualment els nostres empresaris”, va declarar el cap de Govern. Segons Bartumeu, endarrerir quatre anys l’aplicació plena del nou model fiscal és endarrerir quatre anys com a mínim la reactivació econòmica.

El cap de Govern va acusar els reformistes de contradir les seves pròpies propostes electorals que vinculaven molt estretament la nova fiscalitat amb la reactivació econòmica i la signatura dels CDI. Bartumeu va recordar que a principis de legislatura els reformistes van instar el Govern a afanyar-se en l’aprovació de les lleis fiscals per no endarrerir els CDI un cop aprovat l’intercanvi d’informacions fiscals. El líder dels socialdemòcrates va atribuir les “contradiccions” de CR als “mal moment” pel qual passa la plataforma pel seu rebuig al Pressupost, un rebuig que, segons el cap de Govern, la ciutadania no ha entès.

Els reformistes van presentar dilluns tres esmenes a la totalitat als projectes de llei de l’impost de societats, l’impost d’activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no residents. Un text alternatiu unitari acompanya les tres esmenes i proposa aplicar progressivament la fiscalitat fins el 2014, simplificar alguns règims, introduir incentius i harmonitzar els nous tributs amb els ja existents. En cas que aquesta opció no prosperi, CR va presentar més d’un centenar d’esmenes a l’articulat dels textos.

pdf3.jpg