En record a les víctimes

Autor: irene casasayas
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Març de 2010

“Som aquí per recordar la valentia i la força dels homes emprenedors i dels professionals especialitzats, que, en el seu afany de modernitzar Andorra, de fer-la progressar i engrandir-la, hi van deixar la vida”. D’aquesta manera va iniciar ahir el seu discurs el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en l’acte d’homenatge i record a les víctimes de l’accident laboral que va tenir lloc fa quatre mesos a la boca oest del túnel Dos Valires.

Acompanyat del president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva; del representant del copríncep francès, Christian Frémont; de les autoritats andorranes, dels familiars dels treballadors desapareguts amb l’esfondrament de la plataforma i de desenes de residents portuguesos, Bartumeu va voler matisar que els fets tràgics succeïts “ens atenyen a tots i ens mobilitzen sense distinció de nacionalitat ni de rang social”. En el seu vessant més humà, el mandatari va encoratjar les famílies i les amistats dels difunts a “mirar endavant, a lluitar, a construir i a no defallir”.

Aquestes eren paraules que arribaven després de descobrir el monòlit i del minut de silenci guardat en memòria de l’incident que va provocar la mort de cinc persones de nacionalitat portuguesa i sis ferits, companys d’obra. Una placa en què famílies i amics dels afectats van trobar a faltar la inscripció dels noms dels que hi van perdre la vida el 7 de novembre passat. Abans de l’acte, Cavaco Silva es va reunir amb les famílies dels desapareguts.

Conscient de les conseqüències personals ocasionades pel fatídic accident, el responsable de l’Executiu també va voler enviar un missatge alineat amb el tarannà d’Andorra, “terra d’acollida que facilita la convivència i la suma d’energies de residents i andorrans, que continuarà reforçant en positiu el futur del país, donant oportunitats a tothom”, afegint-hi que “és cert que no podem esborrar el passat, però podem corregir el futur. I el futur d’Andorra és engrescador, solidari i de gran projecció”, va acabar. El cap de Govern va recordar les víctimes dels altres dos accidents mortals.

ELS INFORMES, AQUEST MES

Precisament divendres passat, Bartumeu va mantenir una reunió amb el Ministeri Públic per conèixer de primera mà la informació sobre l’evolució de les investigacions de la causa. Es preveia que els documents recollissin les conclusions a final del mes passat, però els dictàmens pericials encara no s’han completat. Així, el mandatari es va mostrar convençut que serà al llarg del mes en curs quan els informes s’acabin. Serà llavors quan es podrà aixecar l’estructura a la part afectada de les obres.

Dissabte passat, el president del Sindicat de la Construcció de Portugal, Albano Ribeiro, exigia que es fes pública de forma immediata la investigació sobre el sinistre al vial del túnel dels Dos Valires. Coincidint amb la visita del president de Portugal a Andorra, Ribeiro va considerar un bon moment perquè la investigació es fes pública. El president del Sindicat va indicar que “està trigant molt temps a fer-se públics els informes”, sobretot tenint en compte “el dolor i el patiment que va causar la mort dels cinc treballadors”.

Ribeiro va posar en dubte la investigació i va deixar entreveure que “volen amagar aquella negligència” que va matar els treballadors. Tanmateix, va aprofitar la visita de Cavaco Silva per reclamar la seva intervenció “perquè la veritat sigui desvelada públicament”.

RESSÒ MEDIÀTIC DE L’ACTE

Fins a una cinquantena de periodistes acreditats es van desplaçar ahir al sector de la Massana. Entre els professionals dels mitjans, una dotzena de portuguesos feien el seguiment del president de la República lusa, quatre eren catalans i la resta, del Principat. Des de primera hora un ampli dispositiu entre agents del cos de Policia, de la Creu Roja i d’efectius del Servei de Circulació de la Massana controlaven la zona.

pdf3.jpg