Bartumeu lamenta el bloqueig als comptes

Autor: m. r.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Març de 2010

El màxim responsable de l’Executiu, qui haurà de liderar un Govern que haurà de continuar funcionant amb dotzenes parts fins a final d’any, va lamentar en sortir de la sessió l’actitud dels consellers reformistes i dels de la plataforma, així com els arguments esgrimits a l’hora de negar els comptes.

Bartumeu va titllar de “pirueta verbal” la manera com Nomen va treure’s l’etiqueta d’actor de bloqueig –reiteradament va expressar que tres consellers són insuficients per fer-ho– i va resumir: “És evident que amb tres es pot bloquejar i avui s’ha impedit que Andorra tingui Pressupost”, assenyalant com el que ahir es va produir al Consell es podia assimilar perfectament a aquest denominador.

El cap de Govern va tenir també paraules per a Serra, qui havia reclamat un quadre macroeconòmic: “El quadre que demana és el que ens ha deixat”, que no és altre que “una fallida tècnica de les finances públiques”, entre d’altres, tal com va resumir Bartumeu. D’aquesta manera, el socialdemòcrata va lamentar l'”herència” liberal i va assegurar que l’Administració continuarà treballant “en plenitud”, ja que tots “aquells que pensaven que podrien bloquejar l’Administració s’han equivocat”. A més, va afegir-hi que les dotzenes es podran “activar plurianuals i fer inversió”, opció que va compartir Rodríguez, qui va lamentar, però, que “no es podrà fer tot el que es volia”, sobretot pel que fa a la reactivació econòmica.

Bartumeu va ampliar que ara té la vista posada en la reforma tributària i no pas en l’anticipació electoral, ja que “la prioritat” és aconseguir validar el marc fiscal necessari per així poder iniciar la negociació dels CDI. Per aquest camí, val a dir, hauria de tenir el suport dels reformistes, els quals s’han manifestat en una línia similar i que presentaran esmenes parcials i un text alternatiu que unifiqui les diferents figures. Tot i això, CR encara tindria molt a dir en aquest sentit, un fet del qual el Govern és conscient i que convida a pensar que en aquest terreny no hi haurà res assegurat. Serà un cop feta la reforma fiscal, cap a “final d’any”, segons Bartumeu, quan “veurem l’escenari que es presenta i valorarem si la situació permet continuar o bé s’han de fer eleccions”.

LA VALORACIÓ DELS GRUPS

També a la sortida de la sessió, Serra va insistir en la sorpresa que els socialdemòcrates votessin a favor de les reserves d’esmena, lamentant una igual consideració en la comissió, mentre que Nomen va reiterar la seva “oferta clara i concreta” perquè es puguin negociar articulats futurs, fins i tot amb vistes a tota una legislatura. Rodríguez, que va qualificar de “trista i preocupant” la situació viscuda a la Casa de la Vall, així com l’escenari que es presenta, no va entrar ahir en valorar si l’oferta d’ApC era viable, ja que aquesta serà “una possibilitat que mai s’ha tancat” i que s’haurà de tractar en el si del grup parlamentari, que no oblidarà tampoc les possibles vies d’entesa amb els reformistes.

pdf3.jpg