Bartumeu obre la porta a la indústria de la investigació mèdica

Autor: clara garnica
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Març de 2010

L’expresident de la Generalitat de Catalunya i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, representant la fundació que sota el seu nom treballa per lluitar contra la malaltia de l’Alzheimer, va visitar ahir el Principat per donar a conèixer la seva causa i buscar el suport andorrà.

Durant la jornada, el polític català es va reunir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, així com amb la recent creada Associació Amics de la Fundació Pasqual Maragall a Andorra. Bartumeu va aprofitar la trobada per llançar un missatge de futur i obrir la porta a l’arribada d’iniciatives empresarials relacionades amb l’àmbit mèdic i farmacèutic, per ampliar “els camins de la investigació i la inversió en desenvolupament i tecnologia d’aquest sector”. La voluntat des de l’Executiu és vincular també la Universitat d’Andorra per promoure el “binomi investigació mèdica i sector sanitari”.

El cap de Govern va mostrar-se optimista davant d’aquesta voluntat d’obrir-se a la recerca mèdica més pionera, una nova indústria poc explorada al país. Les darreres mesures preses des del Govern en matèria econòmica i una modificació de la legislació mercantil, la Llei d’inversions estrangeres i l’establiment de convenis per evitar la doble imposició, permetrien parlar d’aquest sector com una “oportunitat seriosa per a la recuperació econòmica.

INVESTIGAR L’ALZHEIMER AL PAÍS

Precisament la lluita contra l’Alzheimer i les malalties neurodegeneratives podria ser una de les recerques tractades des del Principat, gràcies a la complicitat que la fundació de Pasqual Maragall ha trobat al país i a les característiques de la seva societat. “Andorra jugarà un paper destacat dins els nostres projectes, tant per capital com per infraestructures, però també perquè ens trobem al país amb l’esperança de vida més elevada d’Europa”, va manifestar el prestigiós doctor i director de la fundació, Jordi Camí. De fet, aquest augment de l’esperança de vida, que comporta un envelliment de la població, és la causa de l’augment dels casos relacionats amb l’Alzheimer que s’està produint a escala mundial. Camí va explicar que afecta 36 milions de persones a tot el món i el 30% de les persones a partir dels 85 anys. A més, l’especialista va assegurar que “aquestes proporcions es doblaran als propers 20 anys”.

Per tal de lluitar contra l’Alzheimer, que de moment no té cura, la fundació posarà en marxa diversos projectes, com ara un programa en diagnòstic precoç, un projecte terapèutic d’estimulació cognitiva o un estudi de mortalitat per demències. “Cal recerca i investigació de primera línia, trobar les causes de la meva malaltia”, va assegurar Maragall. Veient la voluntat del Govern i de l’entitat, alguns d’aquests aspectes poden ser investigats des del Principat en un futur pròxim.

pdf3.jpg