El consell rector de l’Observatori Nacional per a la Qualitat de l’Educació (ONQE) es va reunir ahir per primera vegada i una de les primeres conclusions va ser un informe en què es determina les necessitats més immediates, a partir de les visites que els responsables del ministeri d’Educació van fer als diferents centres escolars.
D’aquesta manera, tal com va explicar el director de l’ONQE, Jordi Torné, aquest document és un informe de síntesi que permet tenir una visió global de les peticions dels diferents sistemes educatius. En aquest sentit, s’ha prioritzat les demandes en funció de les vegades que han estat reiterades pels diferents membres de la comunitat educativa al llarg de les visites als centres escolars.
Entre les reivindicacions més freqüents hi ha la de poder comptar amb un cos fix de persones que puguin substituir les baixes. En aquest sentit, la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va exposar que ja han començat a treballar amb la idea de poder disposar d’un “equip de substituts permanent” que permeti cobrir d’una manera “ràpida i fàcil” les baixes dels docents.
Algunes altres de les demandes que més s’han fet sentir en aquestes visites són les relatives al sistema de gestió de l’acompliment (GAdA), a la Llei del cos especial d’educació, i a l’eventualitat i la selecció de personal. Vela va reiterar que molts d’aquests punts ja han començat a ser tractats i va posar com a exemple el fet que els eventuals es poden beneficiar de la mateixa formació que el personal fix, segons un acord de l’executiu.
Altres inquietuds plasmades en aquest informe són el projecte de millora dels programes educatius amb un enfocament per competències i l’optimització dels recursos pedagògics. També s’ha posat de manifest les demandes relacionades amb la millora de les infraestructures dels diferents centres escolars.
Indicadors
Una altra de les qüestions que va començar a abordar ahir l’ONQE és la de poder disposar d’un sistema d’indicadors d’educació. D’aquesta manera, des de l’Observatori s’ha realitzat una proposta per poder avaluar el grau d’eficiència i eficàcia del sistema educatiu andorrà.
En aquest sentit, Torné va exposar que hi ha tot un seguit d’indicadors que han de permetre avaluar l’educació en relació amb variables d’altres països i d’altres han de servir per analitzar la qualitat interna. D’aquesta manera, es valorarà diferents aspectes com ara el nivell actual d’educació, els recursos econòmics que a hores d’ara es destinen a l’ensenyament o els que fan referència als processos educatius i d’escolarització.
Finalment, altres indicadors han de servir per determinar els resultats obtinguts pels alumnes en les diferents proves d’avaluació. Tal com va exposar Torné, hi ha alguns d’aquests indicadors que ja estan disponibles i d’altres, en canvi, ho estaran en un termini més llarg. L’objectiu és poder disposar dels primers resultats d’aquest estudi a principis del curs vinent.
La reunió que es va celebrar ahir va servir també per aprovar el reglament de funcionament intern del consell rector i entre els aspectes que es va determinar és que aquest ens es reunirà dues vegades a l’any, normalment al principi i al final del curs escolar.
Tal com va exposar Vela, una de les novetats és que aquest consell rector també compta amb la participació del secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic, Josep Molina, i del president de l’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana, Josep Vilaplana. D’aquesta manera, tal com va remarcar la titular d’Educació, es dóna veu a la societat civil en aquest ens. Malgrat quedar establert que el consell s’ha de reunir dos cop l’any, cal assenyalar que es pot trobar sempre que sigui necessari, com va remarcar Torné.