El Govern desautoritza que els urbans portin armes de defensa

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Març de 2010

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va enviar una carta a la Comissió Interparroquial dels agents de circulació en la qual posava de manifest que ni la Llei de competències dels comuns del 1993 ni la Llei d’agents de circulació del 2005 permeten a la comissió dotar els agents d’elements de protecció.

El Govern va respondre d’aquesta manera a l’aprovació l’any passat per part de la Comissió Interparroquial que aquells comuns que volguessin –i amb la formació adequada– podrien autoritzar que els seus agents comunals duguessin una porra extensible “com a element de protecció i defensa personal”.

La Comissió Interparroquial va informar en el seu dia d’aquest acord i el Govern ha respost sobre aquest assumpte. I la conclusió de l’Executiu que lidera Jaume Bartumeu és que els comuns no tenen les competències per dotar els agents de circulació d’atribucions que només pot tenir la Policia. De fet, el document diu clarament que “el més convenient és continuar el marc de col.laboració vigent” entre uns agents i altres. O sigui, que els agents de circulació no duguin cap eina o element que pugui ser considerat per mantenir l’ordre, competència exclusiva de la Policia.

El president de la Comissió Interparroquial, el cònsol Josep Maria Camp, va declarar a l’ANA que el fet que els agents duguin i facin servir els elements de protecció no vulnera ni la Llei de competències dels comuns ni la dels agents de circulació. Camp va indicar que “ho fem d’acord amb les nostres competències”, entre les quals hi ha “la de la bona convivència”. El mandatari massanenc va valorar que “és absolutament necessari que, per assegurar aquesta bona convivència, els agents duguin aquestes eines” –i “no per manteniment de l’ordre”, sinó com a “element de protecció i defensa”. Camp va indicar que no necessiten cap autorització del Govern per executar aquesta mesura i es pren la carta de Naudi com a informativa, ja que, segons la Llei de competències, “això es pot portar”.

El cònsol va insistir que “en cap cas són elements d’ordre, sinó de defensa, per la seva integritat física” i “perquè és indispensable per a la seguretat en el treball”. Camp es va mostrar convençut que la raó està de la seva part i va subratllar que “s’han de respectar les competències i els agents han de poder desenvolupar la seva tasca amb total seguretat”. A més, va afegir-hi que els que portin les porres extensibles hauran de fer una formació específica. De tota manera, Camp va voler deixar clar que les porres telescòpiques “no són un element d’impacte, no produeixen ferides ni mals majors”.

TAMBÉ A ORDINO I SANT JULIÀ
El president de la Interparroquial també va recordar que no és obligatori que tots els agents duguin la porra extensible i que cada Comú farà el que cregui convenient. Els comuns d’Ordino, la Massana i Sant Julià ja havien manifestat anteriorment la intenció de dotar els seus agents d’aquestes eines. La resta, de moment, no ho creu necessari.

pdf3.jpg