Bartumeu veu factible aprovar la reforma fiscal a final d’any

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 26 de Febrer de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir després de la reunió del consell de ministres que veia “factible” que la reforma fiscal es pogués votar a final d’aquest any, i aplicar-se ja el 2011, tot i que va ressaltar diverses vegades que depenia “únicament” del que decidissin els consellers generals. “El calendari l’ha de marcar el Consell”, va afirmar Bartumeu.

El líder de l’executiu, malgrat tot, es va arriscar a donar aquest termini tot i que va assegurar que el procés de debat serà “força llarg”, ja que cada grup voldrà aportar esmenes i millores al text. De fet, el líder de l’executiu va assegurar que els socialdemòcrates estan “totalment disposats” a acceptar propostes, sempre que siguin per a la millora del text. Tot i així, el líder socialdemòcrata va insinuar que també es considerarien els informes i estudis tècnics elaborats des de les entitats empresarials, com ara l’estudi sobre l’IVA que va encarregar fa poc la Cambra de Comerç.

Els altres textos legals que Bartumeu espera que entrin en vigor el 2011 són els acords sobre intercanvi d’informació. El ministre d’Exteriors, Xavier Espot, va tancar els últims dimecres, amb la qual cosa ja se n’han rubricat disset, i s’ha dit adéu a la llista grisa de paradisos fiscals. No obstant això, ara cal que tinguin la ratificació del Consell General, on entraran a tràmit en dues fases, tot i que cada conveni es votarà per separat. En aquest sentit, el cap de Govern va comentar que no esperava tenir gaires problemes en el debat parlamentari, tot recordant l’ampli suport que va tenir la llei que empara els textos.

Així mateix, el líder socialdemòcrata es va mostrar disposat a firmar-ne més, però ara ja “treballant sense pressió”. De fet, va comunicar que l’Uruguai s’havia posat en contacte amb el ministeri d’Exteriors per arribar a un altre acord. Es tracta d’un dels estats que també treballen per abandonar la llista grisa. Altres amb qui es podria signar són els Estats Units, Alemanya i Itàlia.

pdf3.jpg