Més mecanismes per a la reinserció

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Febrer de 2010

El Ministeri d’Interior i Creu Roja Andorrana van firmar ahir un conveni de col.laboració, amb la finalitat que els menors d’entre 14 i 17 anys d’edat que han comès una infracció penal i als quals els Tribunals de Menors han imposat una mesura de prestació gratuïta de serveis en benefici de la comunitat puguin complir-la realitzant tasques socials organitzades per Creu Roja Andorrana.

Així, la Llei qualificada de la jurisdicció de menors preveu que al Ministeri d’Interior li correspon la recerca d’activitats d’utilitat pública i el seguiment del compliment de la mesura. Els serveis en benefici de la comunitat poden tenir una durada mínima de 30 hores i màxima de 150 hores i no han d’interferir en la resta d’activitats educatives o laborals que realitzi el menor. Igualment, no poden superar les sis hores diàries. Amb tot, s’ha de recordar que el Ministeri d’Interior té signats convenis de col.laboració amb tots els comuns en l’àmbit en qüestió. En aquest sentit, des de fa deu anys els menors compleixen aquesta mesura en diferents departaments dels comuns de forma força satisfactòria, atès que hi ha una notable conscienciació i implicació per part de totes les corporacions local en aquest àmbit. No obstant això, és una molt bona notícia que a partir d’ara també es pugui comptar amb la col.laboració de Creu Roja Andorrana, per tal de facilitar als menors la participació en tasques i projectes de caràcter més social, més humanitari i poder, d’aquesta manera, completar el ventall d’activitats que ofereixen els comuns, tal com va explicar Víctor Naudi. En la mateixa línia, el líder de la cartera d’Interior va destacar que amb la rúbrica d’aquest acord s’intentarà assolir un doble objectiu: “Fer complir les penes, però alhora fer un treball preventiu”. A més, també hi podríem afegir un altre aspecte positiu d’aquesta mesura que no és altre que introduir mecanismes o instruments que facilitin el procés de reinserció a la societat dels joves menors que han comès algun delicte. Una reinserció que encara és més cabdal en el col.lectiu a què ens referim. Igualment, tot i que en els deu anys que està en vigor el conveni amb els comuns per acollir joves condemnats per fer feines per a la comunitat només s’han dictat una quinzena de sentències, l’existència d’aquest recurs no és en va.

D’altra banda, el citat conveni pot obrir la porta a la signatura d’acords del mateix estil amb altres entitats del país que també duen a terme tasques que es podrien inscriure en el concepte de serveis en benefici de la comunitat. Per tant, animen que es continuï treballant en aquest sentit, ja que només se’n podran extreure resultats positius.